Victora Boutenko dzięki której pokochałam koktajle w książce: "Rewolucja zielonych koktajli" podaje listę roślin zielonych, które można znaleźć prawie na całym świecie i używać ich do miksowania.
Są to: rukola, nać buraka, kapusta bok choy, nać marchewki, seler, liście ogórka, endywia, liście goji, liście winogron, zielona sałata, jarmuż, roszponka, zielone części gorczycy, liście dyni, szpinak, nać pietruszki, młode źdźbła pszenicy.
Są to: rukola, nać buraka, kapusta bok choy, nać marchewki, seler, liście ogórka, endywia, liście goji, liście winogron, zielona sałata, jarmuż, roszponka, zielone części gorczycy, liście dyni, szpinak, nać pietruszki, młode źdźbła pszenicy.
Nie miksowałam jeszcze kilku z nich, ale mam na to ogromna ochotę.
To tylko rośliny uprawne, a koktajle możemy przygotowywać też z dzikich roślin jadalnych, wodorostów, ziół i kiełków.
Tak więc nie ma wymówek, bo jest co miksować!
1/2 główki sałaty rzymskiej
1/2 awokado
1 łyzka siemienia lnianego
1/2 szklanki jagód lub borówek
mango
woda
Miksujemy sałatę i awokado z owocami i siemieniem lnianym na koniec uzupełniając wodą.
Wygląda pysznie, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńI smakuje...bardzo:) do zobaczenia!
UsuńWygląda obłędnie, a po składnikach już wiem, że będzie pyszne!:)
OdpowiedzUsuńMiksuj, miksuj...jest pysznie i zielono!
Usuń