środa, 19 sierpnia 2015

SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

Follow my blog with Bloglovin
Na naszym stole zagościła już trochę jesienna szarlotka, zapachniały jabłka z cynamonem i herbata miętowa oczekiwała na przybycie gości.

Leniwie zbliża się jesień i coraz bardziej kuszą jabłka piętrzące się na straganach, wabią swoim kolorem i zapachem do tego, aby zjadać je, zamykać w słoikach i piec aromatyczne ciasta.

Szarlotkowy sezon powoli czas zacząć.

Nawet jeśli jesteście przywiązani do tradycyjnego jabłecznika, to warto choć raz zrobić odstępstwo i wypróbować wersję bez glutenu.

Ciekawa jestem czy ją polubicie?




Ciasto po zrobieniu doskonale formuje się w kule, które należy włożyć na pół godziny do lodówki.


SZARLOTKA BEZGLUTENOWA
- inspirację do mieszanki mąk bezglutenowych zaczerpnęłam z bloga kwestia smaku
- blaszka 20x30 

100g mąki ryżowej
100g mąki kukurydzianej
100g mąki ziemniaczanej (można dać skrobię kukurydzianą)
100g migdałów (zmielonych na mąkę)
1/2 szklanki ksylitolu
200g oleju kokosowego (stałego)
90ml lodowatej wody

1. Miksuję migdały na mąkę.

2. Dodaję resztę składników i miksuję na kruszonkę. Wykładam do miski i szybko zagniatam ciasto, które dzielę na pół.
3. Ciasto przekładam do lodówki i zabieram się za przygotowanie jabłek.

JABŁKA DO SZARLOTKI
2kg jabłek
sok z cytryny
1 łyżka cynamonu
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

1. Jabłka, najlepiej kwaśne obieram i kroję w kostkę. Można też zetrzeć je na tarce. Wkładam do garnka z grubym dnem, dodaję sok z cytryny, ksylitol i prażę ok 10 minut mieszając co jakiś czas. Na koniec rozprowadzam skrobię ziemniaczaną w 3 łyżkach wody i dodaję do jabłek.

2. Piekarnik nagrzewam do 180C. 

3. Blachę wykładam papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzam pierwszą część ciasta. Potem wykładam jabłka, a na wierzch kruszę drugą część ciasta.
Piekę 40 minut, albo do zarumienienia się wierzchu ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz