niedziela, 16 sierpnia 2015

ZIELONY PONIEDZIAŁEK:KOKTAJL ZE SZPINAKU, BOTWINKI I CZEREŚNI


Kolejny zielony poniedziałek. Będzie ich jeszcze kilka ponieważ dostałam od Was informację, że bardzo je polubiliście i że czerpiecie dużo z moich przepisów i często na ich bazie tworzycie własne.
Cieszy mnie to bardzo, bo zielenina jest nam potrzebna i właśnie latem warto z niej w pełni korzystać.

Dzisiejszy koktajl nie zachęca zbytnio swoim kolorem, ale uwierzcie że smakuje bardzo dobrze. W upalne dni możecie dodać do niego kilka kostek lodu.

Botwinka, czyli liście buraka są bardzo zdrowe-odkwaszają i odtruwają organizm, dlatego warto się nimi zainteresować i zaprosić do swojej kuchni. 

Oprócz tego są skarbnicą żelaza,  wapnia, witaminy A i C.

Zachęcam też do wyciskania soku z surowych buraków, który pomaga wydalić kwas moczowy z organizmu i oczyszcza krew. W soku tym znajdziecie też błonnik, który wspomoże pracę jelit.

Już we wrześniu będę namawiać WAS do posiania trawy pszenicznej i do wyciskania z niej soku. Zawiera on bardzo duże ilości składników odżywczych, które w cudowny sposób działają na organizm człowieka.




ZIELONY PONIEDZIAŁEK:KOKTAJL ZE SZPINAKU, BOTWINKI I CZEREŚNI

1 szklanka czereśni bez pestek
1 banan
1 szklanka szpinaku
1szklanka botwinki - listki i 1 mały buraczek
1/2 awokado
1/2 limonki
1 łyżka siemienia lnianego
1 kubek wody lub więcej

Wszystkie składniki koktajlu miksuję z odrobiną wody. 
Po chwili miksuję jeszcze raz dolewając resztę wody. Dzięki temu że na początku warzywa miksuję tylko z odrobiną wody, koktajl ma gładką konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz