środa, 22 kwietnia 2015

ZUPA Z BOCZNIAKÓW I JARMUŻU

Aromatyczne zupy które ostatnio gotuję dla całej rodziny kojarzą mi się z Bożenką i naszym wspaniałym spotkaniem makrobiotycznym. 
Zupy to bardzo ważny element naszej kuchni, pojawiają się na zielonym stole prawie każdego dnia. Zawsze są esencjonalne, pełne warzyw i ziół. Czasem do warzyw dołącza złota kasza jaglana, lub pęczak w towarzystwie lekkostrawnej czerwonej soczewicy. 
Przyjmiecie zaproszenie na miskę zupy z boczniaków i jarmużu?



ZUPA Z BOCZNIAKÓW I JARMUŻU 
- możecie użyć boczniaków, boczniaków królewskich lub pieczarek
- zamiast szalotki możecie dodać 1 duża cebulę
- zamiast jarmużu możecie dodać młodą pokrzywę

250g boczniaków pokrojonych w małe plasterki
3 cebulki szalotki pokrojone w plasterki
biała część pora pokrojona w plasterki
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 średnia marchewka pokrojona w plasterki
2 duże liście jarmużu pokrojone w małe kawałki
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 cm startego imbiru
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (dla wzmocnienia działania kurkumy)
sól do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i wkładam wszystkie warzywa oprócz jarmużu. Smażę przez 3 minuty mieszając, a potem zalewam 1,5 litra wody.

2. Dodaję wszystkie przyprawy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję jarmuż i gotuję 2 minuty. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz