Aromatyczne zupy które ostatnio gotuję dla całej rodziny kojarzą mi się z Bożenką i naszym wspaniałym spotkaniem makrobiotycznym.
Zupy to bardzo ważny element naszej kuchni, pojawiają się na zielonym stole prawie każdego dnia. Zawsze są esencjonalne, pełne warzyw i ziół. Czasem do warzyw dołącza złota kasza jaglana, lub pęczak w towarzystwie lekkostrawnej czerwonej soczewicy.
Przyjmiecie zaproszenie na miskę zupy z boczniaków i jarmużu?
ZUPA Z BOCZNIAKÓW I JARMUŻU
- możecie użyć boczniaków, boczniaków królewskich lub pieczarek
- zamiast szalotki możecie dodać 1 duża cebulę
- zamiast jarmużu możecie dodać młodą pokrzywę
- możecie użyć boczniaków, boczniaków królewskich lub pieczarek
- zamiast szalotki możecie dodać 1 duża cebulę
- zamiast jarmużu możecie dodać młodą pokrzywę
250g boczniaków pokrojonych w małe plasterki
3 cebulki szalotki pokrojone w plasterki
biała część pora pokrojona w plasterki
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 średnia marchewka pokrojona w plasterki
2 duże liście jarmużu pokrojone w małe kawałki
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 cm startego imbiru
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (dla wzmocnienia działania kurkumy)
sól do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i wkładam wszystkie warzywa oprócz jarmużu. Smażę przez 3 minuty mieszając, a potem zalewam 1,5 litra wody.
2. Dodaję wszystkie przyprawy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję jarmuż i gotuję 2 minuty. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz