czwartek, 23 października 2014

ZUPA Z PIECZONYCH BURAKÓW I FASOLKI MUNG

Barszcz z fasolki mung i pieczonych buraków. Doskonała rozgrzewająca zupa dla całej rodziny.




ZUPA Z PIECZONYCH BURAKÓW I FASOLKI MUNG

1,5 kg pieczonych buraków
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 duża cebula
4 duże ziemniaki 
4 ząbki czosnku
100 g  fasolki mung namoczonej na noc
koper
sól
ziele angielskie - 3 kulki
2 listki laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka majeranku
koperek

1. Buraki myję, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą i piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez godzinę, lub trochę dłużej (czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Obieram ze skóry i ścieram na tarce o grubych oczkach.

2. Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulkę kroję w drobną kostkę a ziemniaki w grubszą. Czosnek kroję w plasterki.

3. W garnku z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki oliwy i smażę: cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Po chwili dodaję: liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę i kurkumę. Smażę jeszcze krótką chwilkę, dodaję odsączoną fasolkę mung, a potem zalewam wodą, tak aby warzywa były zakryte i zaczynam gotować. Dodaję majeranek.

4. Po 10 minutach dodaję starte buraczki oraz ziemniaki, dolewam wody, aby warzywa były przykryte i gotuję do miękkości. Na koniec dosmaczam. Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Ojjj, mógłby mi ktoś dziś taką zupę ugotować! <3
    Wygląda ciekawie, chyba przetestuję, bo bardzo lubię buraki, ale pieczonych jeszcze nie jadłam i jestem ciakawa efektów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tę zupę :) zaczynam przypuszczać, że buraczki uzależniaja :)))

    OdpowiedzUsuń