poniedziałek, 22 grudnia 2014

CIASTKA ORZECHOWO CZEKOLADOWE (BEZ GLUTENU)

Wymyślanie receptur na zdrowe i pyszne ciastka jest bardzo przyjemne. Zawsze tak dobieram składniki, aby ciasteczka smakowały całej rodzinie. Tym razem też wyszły doskonałe. Przygotowanie ich zajmie Wam niewiele czasu, a efekt murowany.  Pokruszone mogą służyć jako dodatek do wielu deserów. Myślę też, że podpieczone jako spód mogą stanowić świetne tło do sernika jaglanego (już wkrótce na blogu).
Na blogu znajdziecie też przepisy na inne ciasteczka: lniane, pyszne jaglano- kokosowe, szybkie krakersy. Wspaniały przepis na batony owsiane, oraz na ciastka z poppingiem z amarantusa. I jeszcze jeden przepis na ciasteczka orzechowo - migdałowe - moje ulubione.



CIASTKA ORZECHOWO CZEKOLADOWE (BEZ GLUTENU)
 receptura na 20 ciasteczek

100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
100 g gorzkiej czekolady
100 g mąki z cieciorki, lub mąki jaglanej
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mleka roślinnego (lub odrobinę więcej)
3 łyżki syropu klonowego (lub więcej jeśli lubicie mocno słodkie ciastka)
2 łyżki skrobi kukurydzianej, lub ziemniaczanej
2 łyżki niełuskanego sezamu
szczypta soli himalajskiej
pół szklanki orzechów włoskich posiekanych (opcja)
10 suszonych śliwek (pokrojonych na paski), lub garść żurawiny (opcja)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcja)

1. Nagrzewam piekarnik do 180C. Na dużą blachę (tą z piekarnika) wykładam papier do pieczenia.

2. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę razem z olejem kokosowym i lekko studzę.

3. Mielę na mąkę orzechy laskowe oraz migdały. Przesypuję je do miski i dodaję: mąkę z cieciorki, syrop klonowy, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sezam, sól, rozpuszczoną czekoladę i 2 łyżki mleka roślinnego. Wyrabiam ręką na gładką masę. Na koniec dokładam posiekane orzechy i śliwki suszone. 

4. Na blaszce układam ręką niewielkie ciasteczka i wkładam je do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Ciasteczka doskonale nadają się do przechowywania w zamkniętym słoju przez kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz