niedziela, 13 lipca 2014

CIASTKA BEZGLUTENOWE Z AMARANTUSEM

Ciasteczka bezglutenowe, pełne zdrowych składników. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Do przygotowania receptury zainspirowała mnie moja przyjaciółka Kasza. Zapraszam.


CIASTKA BEZGLUTENOWE Z AMARANTUSEM

100 g mieszanki migdałowo orzechowej (u mnie 50g migdałów i 50 g orzechów laskowych)
1 kubek preparowanego amarantusa, może też być preparowana kasza jaglana
2 łyżki słodu z brązowego ryżu (lub innego: może być syrop klonowy)
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mleka kokosowego
ewentualnie pestki słonecznika lub inne ziarenka do posypania ciastek

1. Nagrzewam piekarnik do 180C.

2. Migdały i orzechy mielę na mąkę. Dokładam resztę składników i wyrabiam ciasto. Powinno być takie, aby bez problemu lepiły się z niego kuleczki. Jeśli nie chcą się sklejać dolewam jeszcze odrobinkę mleka kokosowego.

3. Kuleczki układam na blaszce wyłożonej pergaminem, lekko spłaszczam i piekę 10 minut. Czasem posypuję przed pieczeniem pestkami słonecznika, które lekko wciskam w ciastka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz