wtorek, 16 grudnia 2014

JAK UPIEC PIERNIK Z KASZY JAGLANEJ

Piernik z kaszy jaglanej nie różni się zbytnio od mojego jaglanego brownie. Skład receptury jest nieco bogatszy: dodaję do niego orzechy laskowe, pekany, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, lub cytryny. Wierzch ciasta polewam pyszną czekoladą zmieszaną z mlekiem roślinnym i olejem kokosowym. Jeszcze tylko garść białych śnieżynek i możecie się częstować:).



PIERNIK Z KASZY JAGLANEJ
blaszka 30x40cm
200 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
szczypta soli
2 banany zmiksowane (zamiennik jajek) - jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej dodaj 2 jajka
50 ml oleju kokosowego
1/2 szklanki syropu klonowego
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka roślinnego
przyprawa do piernika - 1 opakowanie (20g)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, lub cytrynowej (najlepiej, takiej zrobionej w domu)
100 g pekanów, lub orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych (uprażonych na suchej patelni i pozbawianych skórki)

1. Piekarnik rozgrzewam do 180C.

2. Olej kokosowy rozpuszczam. Wszystkie składniki oprócz skórki i orzechów miksuje na gładką masę. Dodaję skórkę, i posiekane orzechy. Mieszam dokładnie i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 40 minut.

POLEWA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA

100g gorzkiej czekolady (70% kakao)
50 ml mleka kokosowego (gęstego)
1 duża łyżka oleju kokosowego
szczypta cynamonu
płatki kokosowe

1. Wszystkie składniki rozpuszczam w kąpieli wodnej. Mieszam dokładnie, aż masa będzie jednolita. Polewam wystudzone ciasto. Wierzch posypuje płatkami kokosowymi.

3 komentarze:

  1. Od czego to ciasto jest takie ciemne ? W składzie nie widzę kakao...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaję 2 łyżki kakao. Wkradł się błąd.Dziękuję za uważność. Już poprawiam😊

      Usuń
    2. Dodaję 2 łyżki kakao. Wkradł się błąd.Dziękuję za uważność. Już poprawiam😊

      Usuń