poniedziałek, 19 maja 2014

CIASTKA ORZECHOWO - MIGDAŁOWE


Ciasteczka migdałowe, które znalazłam TUTAJ natchnęły mnie do zrobienia własnej wersji. Bardzo lubię połączenie mąki migdałowej z orzechami laskowymi. Ciastka mają wtedy idealny smak. 




CIASTKA ORZECHOWO - MIGDAŁOWE

150 g migdałów
150 g orzechów laskowych
2 łyżki ksylitolu (lub takiego słodu jakiego używacie)
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki oleju kokosowego
po pół kubka: daktyli, rodzynek, goji, orzechów włoskich, nerkowców

Migdały, orzechy i ksylitol mielę razem na mąkę w thermomiksie. Przesypuję do miski i dodaję proszek do pieczenia, 3 łyżki oleju kokosowego.
Daktyle kroję w plasterki, orzechy siekam. Wszystkie bakalie dosypuję do miski z resztą składników i krótko wyrabiam ręką.
Formuję kulki i układam je na blaszce wyłożonej pergaminem, a potem spłaszczam ręką ( tak, aby wyglądały jak ciasteczka). Piekę w 180C przez 10 minut. Wasz czas pieczenia może się różnić od mojego. Powinny być lekko zrumienione. Wyszło mi 20 niewielkich ciasteczek.

4 komentarze:

  1. czy można te ciasteczka upiec bez proszku

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można te ciasteczka upiec bez proszku

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można te ciasteczka upiec bez proszku

    OdpowiedzUsuń
  4. Można je zrobić bez proszku do pieczenia. Będę bardziej płaskie.

    OdpowiedzUsuń