SOCZEWICA jest dla naszego organizmu doskonałym źródłem białka (w 100g soczewicy jest go aż 26g), które potrzebne jest każdej komórce naszego ciała. Jest niezbędne do wzrostu i naprawy wszystkich tkanek - od mięśni i kości po włosy i paznokcie.
Jedząc soczewicę odżywiamy nasze nerki i nadnercza. Dostarczamy do naszych organizmów dawkę kwasu foliowego, witaminy B6 a także wapń, żelazo, mangan i magnez.
Soczewica jest pyszna i tania. Można zrobić z niej pasztet, pastę do chleba, sycący gulasz lub ugotować zupę:)
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
2 cebule
4 średnie marchewki
1 duża papryka
1 średnia cukinia
pomidory w puszce
3/4 kubka czerwonej soczewicy
słodka papryka
czosnek
sól
pieprz
olej kokosowy
bazylia - kilka listków (opcja)
Warzywa dokładnie myję. Marchewkę , cukinię, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.
Paprykę kroję w paski. Wszystkie warzywa smażę przez 3 minuty na oleju kokosowym.
Gdy warzywa się smażą płuczę dokładnie soczewicę. Dodaję ją razem z pomidorami do warzyw. Zalewam wodą ( taką ilością, aby była to dość gęsta zupa) i gotuję ok 25 minut. Na koniec doprawiam papryką, solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Czasem dokładam kilka listków bazylii.
Jeśli lubicie ziemniaki to możecie dodać do zupy na samym początku. (3 sztuki pokrojone w kostkę).
Jak zwykle brakuje jakiegoś składnika, nie mam czerwonej soczewicy, może być brązowa? :) Pozdrawiam Cię Edytko i dzięki za te przepisy.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i zachęcam do próbowania innych:)
OdpowiedzUsuńEdyta, zupa wspaniała.
OdpowiedzUsuńZupa wyśmienita. Teraz wypróbuję pasty z orzechów :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała:) Zapraszam do próbowania WSZYSTKIEGO. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWyśmienita jest ta zupa! Szybka, pyszna, pożywna i tania! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra zupka, Edi!
OdpowiedzUsuńNie mam cukini i papryki, ale dodałam pora.Może będzie ok?
OdpowiedzUsuńZUPA WYSMIENITA :) !!!
OdpowiedzUsuń