poniedziałek, 14 kwietnia 2014

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

SOCZEWICA jest dla naszego organizmu doskonałym źródłem białka (w 100g soczewicy jest go aż 26g), które potrzebne jest każdej komórce naszego ciała. Jest  niezbędne do wzrostu i naprawy wszystkich tkanek - od mięśni i kości po włosy i paznokcie. 
Jedząc soczewicę odżywiamy nasze nerki i nadnercza. Dostarczamy do naszych organizmów dawkę kwasu foliowego, witaminy B6 a także wapń, żelazo, mangan i magnez.
Soczewica jest pyszna i tania. Można zrobić z niej pasztet, pastę do chleba, sycący gulasz lub ugotować zupę:)

  

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

2 cebule
4 średnie marchewki
1 duża papryka
1 średnia cukinia
pomidory w puszce
3/4 kubka czerwonej soczewicy
słodka papryka
czosnek
sól
pieprz
olej kokosowy 
bazylia - kilka listków (opcja)

Warzywa dokładnie myję. Marchewkę , cukinię, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. 
Paprykę kroję w paski. Wszystkie warzywa smażę przez 3 minuty na oleju kokosowym. 
Gdy warzywa się smażą płuczę dokładnie soczewicę. Dodaję ją razem z pomidorami do warzyw. Zalewam wodą ( taką ilością, aby była to dość gęsta zupa) i gotuję ok 25 minut. Na koniec doprawiam papryką, solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Czasem dokładam kilka listków bazylii.
Jeśli lubicie ziemniaki to możecie dodać do zupy na samym początku. (3 sztuki pokrojone w kostkę).



9 komentarzy:

  1. Jak zwykle brakuje jakiegoś składnika, nie mam czerwonej soczewicy, może być brązowa? :) Pozdrawiam Cię Edytko i dzięki za te przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wyśmienita. Teraz wypróbuję pasty z orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakowała:) Zapraszam do próbowania WSZYSTKIEGO. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienita jest ta zupa! Szybka, pyszna, pożywna i tania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam cukini i papryki, ale dodałam pora.Może będzie ok?

    OdpowiedzUsuń