AJWAR jest jedną z naszych ulubionych past. Robi się praktycznie sama. Wystarczy tylko upiec warzywa i dobrze je zmiksować. Jemy ją jako dodatek do kaszy jaglanej albo używamy jako smarowidło na kanapki. Czasem zastępuje pesto.
AJWAR-DOMOWA PASTA Z BAKŁAŻANÓW I PAPRYKI
1 bakłażan
2 czerwone papryki
główka czosnku
bazylia (ziółko rosnące na naszym parapecie, nie z torebki)
sól
AJWAR-DOMOWA PASTA Z BAKŁAŻANÓW I PAPRYKI
1 bakłażan
2 czerwone papryki
główka czosnku
bazylia (ziółko rosnące na naszym parapecie, nie z torebki)
sól
Bakłażana myję dokładnie i przecinam wzdłuż na pół. Papryki myję i wycinam gniazda nasienne. Główkę czosnku przecinam w taki sposób , aby każdy ząbek został przecięty na pół (bez obierania).
Piekarnik nagrzewam do 180C, na blaszce, układam warzywa i skrapiam delikatnie oliwą. Piekę 30 minut. Czosnek wyciągam trochę wcześniej, żeby się nie spalił, bo ma wtedy gorzki smak.
Do miski wkładam upieczone warzywa i wyłuskuję ząbki czosnku z jednej połówki (ząbki z drugiej części podjadam w trakcie pracy).
Miksuję wszystko dość starannie, solę i dodaję posiekaną bazylię (dwie gałązki). Przechowuję kilka dni w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz