Rewelacyjne bezglutenowe muffinki z czerwonej fasoli. Smakują dużym i małym łasuchom. Robi się je bardzo szybko i przez dwa dni są mięciutkie. Doskonałe na majówkę:).
MUFFINKI Z CZERWONEJ FASOLI
przepis znaleziony na stronie: zdrowe odżywianie
u mnie przerobiony na 12 muffinek
2 puszki czerwonej fasoli
50 g suszonych daktyli
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2 dojrzałe banany
4 łyżki kakao
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego, zalanego wodą i odstawionego na 10 minut, aby napęczniało
1 łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
Fasolę płuczę dokładnie na sicie, a czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Następnie fasolę ,banany i daktyle miksuję bardzo dokładnie, tak aby masa była jednolita. Do masy dodaję kakao, rozpuszczoną czekoladę, siemię oraz proszek lub sodę.
Przekładam do foremek na muffinki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C. Czas pieczenia to 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz