Kolejna pasta kanapkowa. Tym razem połączyłam białą fasolę z cieciorką. Uważam, że duet ten jest bardzo udany. Smak pasty podkręca dodatek kolendry, która jest jedną z najstarszych roślin używanych w ziołolecznictwie i w kuchni. Zawiera wapń, potas i sód oraz witaminy z grupy B i witaminę C. Te delikatne listki posiadają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
PASTA Z FASOLI I CIECIORKI
150 g fasoli
150 g cieciorki
3 duże jabłka
4 średnie cebule
2 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
1 pęczek kolendry
olej kokosowy do smażenia
sól (ja używam himalajskiej)
pieprz
PASTA Z FASOLI I CIECIORKI
150 g fasoli
150 g cieciorki
3 duże jabłka
4 średnie cebule
2 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
1 pęczek kolendry
olej kokosowy do smażenia
sól (ja używam himalajskiej)
pieprz
Fasolkę i cieciorkę zalewam na noc wodą (w osobnych miskach). Rano płuczę je dokładnie i gotuję tak długo, aż będą bardzo miękkie (w trakcie gotowania zmieniam wodę w garnku).
Po ugotowaniu płuczę je dokładnie i ucieram w thermomiksie na gładką pastę.
Jabłka kroję w drobną kostkę i smażę przez 2 minuty. Pod koniec smażenia dodaję majeranek.
Cebulę kroję w kostkę i smażę, aż będzie miękka.
Kolendrę myję bardzo dokładnie i kroję. Do utartych strączków dodaję: jabłka, cebulkę, kolendrę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz do smaku i mieszam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz