niedziela, 10 maja 2015

PASTA Z PIECZONYCH SZPARAGÓW

Czasem na naszym stole lądują małe kanapki. Niby niepozorne bo nie ma w nich pieczywa, masła, sera, wędliny i innych typowych, kanapkowych dodatków...jednak pełne mocy dzięki składnikom z których są przygotowane. 

Buraki, piękne i czerwone, które już za chwilkę będą dostępne w każdym warzywniaku bogate są w kwas foliowy, dlatego jeśli jesteś w ciąży zainteresuj się tym cudnym warzywkiem. Zawierają też odrobinkę witaminy C, oraz  wapń, magnez, potas, żelazo, mangan, sód, miedź, cynk, bor, lit, kobalt oraz niezwykle rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.  
I jak tu nie kochać buraka???

Zapraszam WAS dzisiaj na pastę z pieczonych szparagów, kopalnię zdrowia, skrywającą w sobie jeszcze kilka innych składników, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu.
żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html
żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html
żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html



PASTA Z PIECZONYCH SZPARAGÓW

1/2 szklanki ugotowanej fasolki mung, lub innej fasoli
1/2 pęczku natki pietruszki
1 pęczek szparagów upieczony w 180C przez 25 minut
sok z połowy cytryny
4 łyżki niełuskanego sezamu
4 łyżki pestek słonecznika namoczonych przez pół godziny w wodzie i odsączonych
4 suszone pomidory
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i miksuję na gładką pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaję odrobinkę wody.

3 komentarze:

  1. wyglądapysznie :) jako wegetarianka od tylu lat czesto kupuje szparagi :)

    OdpowiedzUsuń