niedziela, 3 maja 2015

CIASTO Z POPPINGIEM Z KASZY JAGLANEJ I TRUSKAWKAMI

Ciasto z truskawkami. Myślę, że będzie kolejnym, które obok szarlotki owsianej zagości na stałe w naszym domowym menu. 
Nie za słodkie, pyszne, do zjedzenia już chwilkę po upieczeniu, ale według mnie najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wydaje się że jest bardzo wilgotne, ale dajcie mu chwilkę, to ciasto wchłonie sok z owoców i dzięki temu będzie jeszcze lepsze.
Do przygotowania go użyłam truskawek, ale już w planach mam taki sam placek z rabarbarem.




CIASTO Z POPPINGIEM Z KASZY JAGLANEJ I TRUSKAWKAMI
- ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20cm
- zamiast truskawek można użyć malin, jagód, rabarbaru
- zamiast poppingu z kaszy jaglanej możecie użyć poppingu z amarantusa
- aby uzyskać ciasto bezglutenowe, użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
- zamiast orzechów włoskich można użyć laskowych lub migdałów

100 g płatków owsianych zmiksowanych na mąkę
30 g poppingu z kaszy jaglanej
100 g suszonych śliwek
50 g daktyli
50 g orzechów włoskich
3 kopiaste łyżki oleju kokosowego
50 ml syropu klonowego
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli himalajskiej

opakowanie mrożonych truskawek - należy je rozmrozić na sicie

1. Nagrzewam piekarnik do 180C. Tortownicę natłuszczam olejem kokosowym.

2. Mielę na mąkę płatki owsiane i dokładam resztę składników, oprócz truskawek. Miksuję wszystko na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników.

3. Ciasto wykładam równomiernie na blaszkę i delikatnie dociskam. Na wierzchu układam truskawki.

4. Piekę 50 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam przez godzinę w blaszce, aby wchłonęło sok (z pierwszym ciastem się to nie udało, bo wyglądało tak dobrze, że każdy chciał spróbować). Doskonale smakuje schłodzone:).

3 komentarze: