Masło z ziaren - intensywnie zielone i zaskakujące w smaku.
Ma swoich zwolenników, ale i przeciwników. Skarbnica zdrowych tłuszczów. Warto zrobić je raz na jakiś czas i zajadać z krakersem warzywnym, gryczanym lub krakersem zmieniającym życie. Doskonale smakuje też z chlebem orkiszowym z ostatniego wpisu.
W maśle tym spotykają się wartości odżywcze trzech bardzo ważnych dla naszej diety produktów. Znajdziecie w nim pestki dyni, ziarna słonecznika i konopi.
Jeśli chcecie uzyskać słodką wersję tego masełka to wystarczy zmieszać je z odrobiną słodu.
Moją wariacją na temat tego przepisu jest dodanie miękkiego awokado, oraz dwóch ząbków czosnku.
Jeśli chcecie uzyskać słodką wersję tego masełka to wystarczy zmieszać je z odrobiną słodu.
Moją wariacją na temat tego przepisu jest dodanie miękkiego awokado, oraz dwóch ząbków czosnku.
ZIELONE MASŁO
- przepis pochodzi z książki : " Talerz zdrowia"- Dale Pinnock
2 garście pestek dyni
2 garście pestek słonecznika
1 garść ziaren konopi
6 łyżek oleju lnianego
1 łyżeczka soli
w wersji słodkiej - 2 łyżki ulubionego słodu
1. Pestki dyni i słonecznika zalewam ciepłą wodą na pół godziny. Po tym czasie odcedzam je na sicie.
2. Wkładam z resztą składników do kielicha maszyny miksującej i blenduję na pastę.
3. Zjadam w ciągu trzech dni. Do każdej małej, jednorazowej porcji zielonego masła, za każdym razem można dodać kilka kropel oleju lnianego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz