piątek, 20 lutego 2015

ZUPA WARZYWNA Z CIECIORKĄ

Bohaterką dzisiejszego wpisu jest CIECIORKA, którą dodałam do zupy warzywnej.
Te malutkie ziarenka mają w sobie bardzo duży potencjał, zawierają kwas foliowy, witaminy: C, A i K, potas, fosfor, cynk i wiele innych. Są skarbnicą białka, więc zachęcam abyście zaprosili ją do Waszej kuchni.

Na sklepowych półkach znajdziecie dwie odmiany ciecierzycy. Jedna z nich ma ziarenka o kremowym kolorze (widać ją na zdjęciu) - to odmiana KABULI , łatwo dostępna. Druga DESI - ma mniejsze ziarenka w ciemniejszym kolorze i trudniej jest ją znaleźć w sklepach.
W Polsce często groch włoski znamy i zjadamy w postaci humusu - tutaj znajdziecie przepis lub falafeli - zaczerpnęliśmy te  przepisy z kuchni arabskiej.
W kuchni hinduskiej także znajdziemy cieciorkę, oraz mąkę którą można z niej przygotować. Moim ulubionym daniem hinduskim jest pakora - warzywa obtoczone w cieście z mąki z grochu włoskiego i usmażone na głębokim tłuszczu.
We Włoszech możecie zjeść pyszną farinatę - jest to rodzaj chleba pochodzący z rejonów Ligurii. Wykonany jest z bardzo prostych składników: mąki, wody i oliwy. Farinata jest doskonałym dodatkiem do dań z warzyw. Ostatnio znajomy Włoch powiedział mi jak zrobić farinatę, aby smakowała wybornie, więc już wkrótce przepis pojawi się na blogu.

Cieciorka jest świetnym dodatkiem do sałatek, past, zup, pasztetów i warzywnego curry. Upieczecie z niej pyszne ciastka, mięciutkie i pachnące skórka cytrynową.






ZUPA WARZYWNA Z CIECIORKĄ

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 cukinia pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 pietruszka pokrojona w kostkę
1 puszka pomidorów (jeśli lubisz bardzo pomidorowe zupy, to możesz dodać jeszcze łyżeczkę lub dwie przecieru pomidorowego)
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki papryki wędzonej
sól himalajska do smaku
świeżo  mielony pieprz do smaku

1. Olej kokosowy rozgrzewam w garnku z grubym dnem i wsypuję wszystkie pokrojone warzywa. Smażę je przez 5 minut ciągle mieszając. Dodaję  przyprawy i pomidory. Wlewam tyle wody, aby warzywa były leciutko przykryte. Gotuję 15 minut. Na koniec dodaję cieciorkę i gotuję kolejne 5 minut.
Jest to doskonała gęsta zupa/danie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej:).

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, ugotowałabym, ale powiedz czy nadaje się dla insulinoopornych? Na obiad czy na śniadanie? Jeśli to nie za dużo, to może w etykietach mogłabyś dodawać info czy przepis jest do wykorzystania przy insulinooporności?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieciorka ma niski indeks glikemiczny (30) więc mogą sięgnąć po nią osoby z insulinoopornoscia. W ciecierzycy znajduje się błonnik (w 100g cieciorki jest 7, 6g błonnika) który stabilizuje poziom cukru we krwi.
    Z zupy proponuje usunąć marchewkę i dadac w jej miejsce pietruszkę. Zupa ta będzie dobrym posiłkiem na śniadanie i kolację. Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń