środa, 17 września 2014

HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ I PAPRYKĄ

Nie mogę napatrzeć się na te piękne, pomarańczowe dynie na straganach. Prawdziwe królowe jesieni...Najchętniej kupiłabym wszystkie:)
Bardzo lubię dynię Hokkaido, ale ostatnio zostałam zachęcona przez znajomą, aby poszerzyć swoje dyniowe horyzonty i spróbowałam dyni bananowej. Pychota! 
Lubię prostotę w kuchni i dynię zazwyczaj piekę i zjadam prosto z blachy. W tym hummusie połączyłam ją z pieczoną papryką. Smak rewelacyjny. Na pewno będę wracała do niego wielokrotnie tej jesieni.
Hummus dołączam do Festiwalu Dyni, o którym przeczytacie tutaj.


HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ I PAPRYKĄ
smakuje wyśmienicie z tym krakersem i tymi naleśnikami:)
400 gramów  ugotowanej cieciorki 
1 mała dynia Hokkaido przekrojona na pół i pozbawiona pestek
1 papryka przekrojona na pół i bez pestek
pół kubka suszonych pomidorów razem z oliwą
2 lub 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki kminku
sól

1. Rozgrzewam piekarnik do 180C i piekę dynię i paprykę przez 30 minut. Przed pieczeniem lekko je solę i skrapiam oliwą.

2. Po wystudzeniu warzyw wszystkie składniki miksuję na gładką masę doprawiając do smaku. Jeśli nie lubicie kminku to dodajcie słodką paprykę lub inne ulubione przyprawy. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. To do tej pory najpyszniejsza pasta jaką jadłam! Bardzo lubię dynię Hokkaido :-) w ogóle dzięki Tobie się o niej dowiedziałam! Pycha, fajnie tu zajrzeć i zaczerpnąć trochę świeżości do swojej kuchni :-) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła wyborna! dodałam trochę czarnuszki i czosnek pół na pół świeży i pieczony. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ten hummus - ma wspaniały kolor. Jeszcze nie trafiłam w sprzedaży na dynię bananową - szkoda, bo chętnie bym jej spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj:) Hummus Haniu-Kasiu możesz zrobić też z dyni Hokkaido (upiecz ją ze skórka, która jest jadalna). Pozdrawiam. Edyta

    OdpowiedzUsuń