Nie mogę napatrzeć się na te piękne, pomarańczowe dynie na straganach. Prawdziwe królowe jesieni...Najchętniej kupiłabym wszystkie:)
Bardzo lubię dynię Hokkaido, ale ostatnio zostałam zachęcona przez znajomą, aby poszerzyć swoje dyniowe horyzonty i spróbowałam dyni bananowej. Pychota!
Lubię prostotę w kuchni i dynię zazwyczaj piekę i zjadam prosto z blachy. W tym hummusie połączyłam ją z pieczoną papryką. Smak rewelacyjny. Na pewno będę wracała do niego wielokrotnie tej jesieni.
Hummus dołączam do Festiwalu Dyni, o którym przeczytacie tutaj.
Hummus dołączam do Festiwalu Dyni, o którym przeczytacie tutaj.
HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ I PAPRYKĄ
smakuje wyśmienicie z tym krakersem i tymi naleśnikami:)
400 gramów ugotowanej cieciorki
1 mała dynia Hokkaido przekrojona na pół i pozbawiona pestek
1 papryka przekrojona na pół i bez pestek
pół kubka suszonych pomidorów razem z oliwą
2 lub 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki kminku
sól
1. Rozgrzewam piekarnik do 180C i piekę dynię i paprykę przez 30 minut. Przed pieczeniem lekko je solę i skrapiam oliwą.
2. Po wystudzeniu warzyw wszystkie składniki miksuję na gładką masę doprawiając do smaku. Jeśli nie lubicie kminku to dodajcie słodką paprykę lub inne ulubione przyprawy. Smacznego!
To do tej pory najpyszniejsza pasta jaką jadłam! Bardzo lubię dynię Hokkaido :-) w ogóle dzięki Tobie się o niej dowiedziałam! Pycha, fajnie tu zajrzeć i zaczerpnąć trochę świeżości do swojej kuchni :-) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się. ..bo moja też!
OdpowiedzUsuńWyszła wyborna! dodałam trochę czarnuszki i czosnek pół na pół świeży i pieczony. :-)
OdpowiedzUsuńPiękny ten hummus - ma wspaniały kolor. Jeszcze nie trafiłam w sprzedaży na dynię bananową - szkoda, bo chętnie bym jej spróbowała.
OdpowiedzUsuńWitaj:) Hummus Haniu-Kasiu możesz zrobić też z dyni Hokkaido (upiecz ją ze skórka, która jest jadalna). Pozdrawiam. Edyta
OdpowiedzUsuń