wtorek, 9 września 2014

SAŁATKA INACZEJ PODANA

Lubimy zajadać sałatki. Często robię je w dużej misce, układam na tacy, tworzę artystyczne talerze do których zachęcałam Was już na blogu. Dzisiejsza sałatka została nadziana na patyczki do szaszłyków. Wyglądała pięknie i smakowała wybornie.



SAŁATKA INACZEJ PODANA

kilka listków rukoli ( u mnie dorodna rukola ogrodowa) lub innej zieleniny
pieczona dynia Hokkaido (kilka kawałków)
pieczone buraki (2-3 sztuki)
pomidory suszone - słoiczek

NA SOS
garść bazylii
oliwa z oliwek (ok pół szklanki)
sos balsamiczny - 1 łyżka, lub więcej - do smaku (nie ocet, tylko taki słodki, gęsty sos)
jeśli nie macie sosu to użyjcie octu balsamicznego i odrobiny syropu klonowego
odrobina soli
Wszystkie składniki miksuję na gładki sos.

1. Nagrzewam piekarnik do 180C.

2. Dynię kroję na pół, wydrążam środek, kroję na paski i układam na blaszce do pieczenia. Buraki myję owijam w folię aluminiową i układam obok dyni. Dynię skrapiam delikatnie oliwą, trochę solę i zapiekam do miękkości - ok 25 minut. Po tym czasie wyciągam dynię, a buraki zostawiam na dłużej.

3. Po upieczeniu, buraki obieram, kroję na plastry, dynię na małe kawałki. Wszystkie warzywa nadziewam po kolei na patyczek od szaszłyka. Układam na talerzu, skrapiam sosem i podaję. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz