Lubimy zajadać sałatki. Często robię je w dużej misce, układam na tacy, tworzę artystyczne talerze do których zachęcałam Was już na blogu. Dzisiejsza sałatka została nadziana na patyczki do szaszłyków. Wyglądała pięknie i smakowała wybornie.
SAŁATKA INACZEJ PODANA
kilka listków rukoli ( u mnie dorodna rukola ogrodowa) lub innej zieleniny
pieczona dynia Hokkaido (kilka kawałków)
pieczone buraki (2-3 sztuki)
pomidory suszone - słoiczek
NA SOS
garść bazylii
oliwa z oliwek (ok pół szklanki)
sos balsamiczny - 1 łyżka, lub więcej - do smaku (nie ocet, tylko taki słodki, gęsty sos)
jeśli nie macie sosu to użyjcie octu balsamicznego i odrobiny syropu klonowego
odrobina soli
Wszystkie składniki miksuję na gładki sos.
1. Nagrzewam piekarnik do 180C.
2. Dynię kroję na pół, wydrążam środek, kroję na paski i układam na blaszce do pieczenia. Buraki myję owijam w folię aluminiową i układam obok dyni. Dynię skrapiam delikatnie oliwą, trochę solę i zapiekam do miękkości - ok 25 minut. Po tym czasie wyciągam dynię, a buraki zostawiam na dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz