poniedziałek, 15 września 2014

VEGEBURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BRUKSELKI

Przygotowanie vegeburgerów nie jest trudne. Wystarczy  zmieszać kaszę z warzywami i ziarnami, dodać ulubione przyprawy, trochę oleju i prawie gotowe. Przygotowuję z nich pyszne kanapki, albo zjadamy je na obiad z dużą ilością zieleniny.


VEGEBURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BRUKSELKI
22 sztuki

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka pestek słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego świeżo zmielonego
1 łyżka babki płesznik (można pominąć)
1 łyżka szałwii hiszpańskiej (można pominąć)
8 brukselek umytych i pokrojonych w plasterki
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 duża marchewka starta na tarce
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
ewentualnie tahina (pasta sezamowa) do polania 

1. Nagrzewam piekarnik do 180C. Dużą blachę (tą z piekarnika wykładam papierem do pieczenia).

2. Siemię lniane, babkę płesznik i szałwię hiszpańską  zalewam letnią, przegotowaną wodą, aby napęczniały.

3. W dużej misce mieszam dokładnie: kaszę jaglaną, pestki słonecznika, napęczniałe siemię, pokrojone brukselki, cebulkę, czosnek, oliwę, przyprawy. Po wymieszaniu sprawdzam, czy nie trzeba mocniej doprawić. Jeśli wszystko mi smakuje, formuję małe burgery i układam je na blaszce. Piekę 15 minut. Po tym czasie przekręcam je na drugą stronę i piekę do zrumienienia ( też około 15 minut). Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz