niedziela, 7 września 2014

POWIDŁA Z PIECZONEJ DYNI I JABŁEK

Nadchodząca jesień to wspaniały czas:) Lubię wtedy kroić dynię i jabłka, wkładać ogórki do słoików, gotować gęstą i pachnącą ziołami zupę...
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami musem dyniowo-jabłkowym. Moje dzieci mówią, że są to powidła. Jak zwał, tak zwał. Najważniejsze, że smakują wybornie.



POWIDŁA Z PIECZONEJ DYNI I JABŁEK

1 kg dyni Hokkaido
1/2 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
syrop klonowy (do smaku)
1 łyżka soku z cytryny
oliwa z oliwek

1. Rozgrzewam piekarnik do 180C.

2. Dynię myję dokładnie i kroję na pół, wyjmuję pestki i kroję na paski. Jabłka myję ( nie obieram) , kroję na 4 kawałki i wycinam gniazda nasienne.
UWAGA: dyni nie obieram, ponieważ Hokkaido jemy ze skórką.

3. Na blaszce (na pergaminie) układam dynię i jabłka, skrapiam bardzo delikatnie oliwą z oliwek i posypuję cynamonem. Piekę około 30 minut, aż dynia i jabłka będą miękkie.

4. Wkładam dynię i jabłka do kielicha blendera, dodaję syrop klonowy lub inny słód ( u mnie 3 łyżki), sok z cytryny i miksuję na gładką masę. Jeśli uznasz, że powidła są za mało cynamonowe, dosyp jeszcze odrobinę tej przyprawy. Powidła zjedz od razu lub zawekuj.

3 komentarze:

  1. Właśnie je robię, ale pachnie w całym domu... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I polecam też powidła/konfitury dyniowe z pomarańczą i imbirem :-) tylko, że te gotuję zamiast piec :-)

    OdpowiedzUsuń