wtorek, 8 lipca 2014

LECZO NAJPROSTSZE I NAJSMACZNIEJSZE


Pokrojenie tych kilku warzyw zajmie Ci dosłownie 10 minut, a  gotowanie  kolejnych 20. Leczo to potrawa, którą robi się bardzo szybko, a smakuje wybornie. Sprawdzi się jako danie obiadowe i lekka kolacja. Możesz dodać trochę więcej wody i podać jako zupę. Jeśli zrobisz jej więcej to zamknij w słoiku, będzie na obiad za 2 dni:) Zapraszam do korzystania z sezonowych warzyw i wypróbowywania nowych połączeń.



LECZO NAJPROSTSZE I NAJSMACZNIEJSZE

2 cebule
1 średnia cukinia
1 bakłażan
2 papryki 
3-4 pomidory lub pomidory w puszce
olej kokosowy do smażenia
słodka papryka
sól
pieprz
listek laurowy
kilka ziarenek jałowca

1. Sparzam pomidory wrzątkiem ( trzeba je najpierw naciąć ) i po chwili obieram ze skóry. Kroję w kostkę i przekładam do miski. Jeśli chcecie uniknąć całej tej zabawy z pomidorami to użyjcie tych z puszki. 

2. Bakłażana i cukinię myję dokładnie i kroję w półkrążki. Cebule siekam w piórka, a paprykę w dość duże kawałki.

3. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej kokosowy i smażę wszystkie warzywa przez ok 5 minut, co chwilę mieszając. Dokładam jałowiec i listek laurowy. Zalewam wodą do poziomu warzyw i dodaję pomidory. Przykrywam szczelnie garnek i duszę wszystko 20 minut na małym ogniu. Na koniec dodaję słodką paprykę, sól i pieprz. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Podoba mi się przepis na leczo z cukinii, pieczarek i ogórków kiszonych. Wypróbuje ! Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń