Ten deser możecie zrobić bardzo szybko. Jest zdrowy i smakuje wybornie. Do przygotowania kruszonki orzechowo-dyniowej zainspirowała mnie TA owsianka. Pod kruszonką możecie zapiekać dowolne sezonowe owoce. Zamiast dużej blachy użyjcie małych kokilek do zapiekania. Deser będzie wtedy wyglądał bardzo apetycznie. Najlepszy jest jeszcze ciepły, podany z gałką lodów!
przepis bierze udział w AKCJI
BRZOSKWINIE ZAPIEKANE POD CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĄ Z ORZECHÓW I PESTEK DYNI
- jeśli zapiekasz brzoskwinie w kokilkach to pokrój je na małe kawałki
11 brzoskwiń (pozbawionych pestek) lub więcej, zależy jakiej blachy użyjesz. Najlepiej weź tyle owoców, aby przykryły dno blaszki.
pół kubka orzechów nerkowca
pół kubka orzechów laskowych
pół kubka pestek dyni
2 łyżki oleju kokosowego
50 ml syropu ryżowego lub syropu klonowego (można dodać mniej lub więcej, zależy jak słodkie są owoce)
1. Rozgrzewam piekarnik do 180C.
2. Brzoskwinie myję dokładnie i osuszam. Blaszkę lub kokilki smaruję delikatnie olejem kokosowym, wykładam owoce skórkami do dołu.
3. Do miski wsypuję: orzechy nerkowca, orzechy laskowe, pestki dyni. Dodaję słód, olej kokosowy i mieszam. Posypuję owoce i zapiekam ok. 30 minut. Smacznego!
Cudowna. Uwielbiam kruszonki, ale takiej jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńzapraszam do zrobienia. Kruszonka smakuje rewelacyjnie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak rozumiem że z brzoskwiń najpierw trzeba wyjąć pestke...
OdpowiedzUsuńTak. Z brzoskwiń wyjmujemy pestkę.
UsuńTak. Z brzoskwiń wyjmujemy pestkę.
Usuń