niedziela, 9 kwietnia 2017

KULKI Z DAKTYLI, JAGLANKI, ŚLIWEK I SEZAMU (raw, wegańskie, bez cukru, bez glutenu)

To chyba najlepsze kulki/trufle, które udało nam się zrobić twórczo mieszając ze sobą rożne produkty. Wyglądają pięknie i smakują rewelacyjnie.
Bardzo dzielnie pomagała mi w tym moja córeczka Tosia razem ze swoją przyjaciółką Tatianką - tym razem "pomagały" najmocniej w wyjadaniu i nie chciały podzielić się z nikim innym zdobyczą.
To dla mnie najlepszy znak, że przepis bezpiecznie mogę puścić w świat. Obie panny mają bardzo wybredne gusta słodyczowe - a tu walczyły dzielnie z maszyną miksującą i zadbały, abym nie miała zbyt dużo do umycia.

Sklepowe słodycze wszędzie dostępne, napakowane białym cukrem wkradły się do naszej codzienności. 
Bardzo trudno jest je wyprosić, ponieważ zerkają na nas z każdej ulicznej i telewizyjnej reklamy.
Są ubogie w składniki odżywcze, często zupełnie bez wartości - pełne chemicznych barwników, utwardzaczy, słodzików - mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. 
Często po zjedzeniu żelków, albo kolorowych lizaków dzieci stają się bardzo niespokojne, agresywne - ich organizm zupełnie nie potrafi poradzić sobie z ogromną dawką cukru i chemii.
Inaczej ma się sprawa z domowymi słodyczami, które zrobimy samodzielnie wykorzystując do tego składniki najwyższej jakości. 
W dzisiejszych kulkach przemyciliśmy daktyle, kaszę jaglaną, oraz bardzo dużą ilość niełuskanego sezamu. 

W moich recepturach znajdziecie tylko wartościowe składniki: awokado, kaszę jaglaną, płatki owsiane (NIE błyskawiczne - piszę, bo czasami pytacie- nigdy nie używam produktów błyskawicznych), daktyle, rodzynki i inne suszone owoce, olej kokosowy, rożnego rodzaju fasole, kakao, karob, oraz naturalne słody.


Trzeba mieć na uwadze, że nawet zdrowe słodycze należy spożywać z umiarem

Na blogu jest ich sporo, ale to właśnie po to, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. 
Najważniejsze są właściwe posiłki: śniadanie, obiad i kolacja, a pyszną zdrową słodycz zostawmy sobie jako coś wyjątkowego.

Sama wiem, że dzieci i bardzo często dorośli nie są zachwyceni smakami zdrowych słodyczy. Przesyceni białą mąką, cukrem i niezdrowymi tłuszczami odrzucamy na początku to, co naturalne i nieprzetworzone. 
Mamy wrażenie, że jest to pokarm zupełnie nie słodki. Dopiero jak zmiana się utrwali jesteśmy w stanie w pełni docenić wszystkie wartości takich przekąsek. 
 
Kolejnym atrybutem zdrowych słodyczy jest to, że często jedząc jedną lub dwie takie kulki czujemy się nasyceni i nie musimy sięgać po całą paczkę ciastek, aby zaspokoić swój smak na słodkie.

KULKI Z DAKTYLI, JAGLANKI, ŚLIWEK I SEZAMU (raw, wegańskie, bez cukru, bez glutenu)
- wychodzi 25 kulek wielkości malutkiego orzecha włoskiego 
- zamiast kakao można dodać karob

200g świeżych daktyli
50g śliwek suszonych
2-3 łyżki kakao
2 kopiaste łyżki niełuskanego sezamu
2 łyżki ulubionych posiekanych orzechów
2 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
szczypta soli kłodawskiej

do posypania: kilka kopiastych łyżek niełuskanego sezamu

1. Wszystkie składniki na kulki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję do pożądanej gęstości. Jeśli masa jest zbyt rzadka to dokładam jedną lub 2 łyżki kaszy jaglanej więcej.
2.  Kulki formuję zwilżonymi w wodzie dłońmi. Najlepsze są takie na jeden kęs. Obtaczam w sezamie i schładzam co najmniej godzinę w lodówce.
SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. Czy zamiast świeżych daktyli mogą być suszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można. Powinny być namoczone w ciepłym mleku roslinnym aż zmiękną a mleko należy przed miksowaniem odlać. Gdyby okazało się że masa jest zbyt twarda to wtedy trzeba dodać kilka łyżek tego mleka z moczenia daktyli.

      Usuń
  2. czy można użyć zamiast świeżych daktyli - suszonych, uprzednio namoczonych? czy proporcje wtedy zostawić niezmienione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać odpowiedź na komentarz wyżej ☺ Pozdrawiam ciepło.

      Usuń