niedziela, 28 sierpnia 2016

CZEKOLADOWA TARTA DYNIOWA (WEGAŃSKA, BEZ GLUTENU)

Pamiętacie jak pisałam o piekarni KUMIN, którą we Wrocławiu przy ul: Zwycięskiej prowadzi Jadzia?
Można tam kupić pyszne pieczywo żytnie, gryczane, jaglane i wiele, wiele innych wypieków, które przygotowywane są z ogromnym zaangażowaniem.

Jest jeszcze jedno miejsce w mojej okolicy, gdzie można przekąsić coś pysznego, usiąść przy kubku aromatycznej zielonej herbaty (warto pić 2 filiżanki dziennie dla zdrowia), albo zamówić zdrowe ciasto na rodzinną imprezę.



Agnieszka, właścicielka cukierni ZDROWA SŁODYCZ przygotuje dla Was dokładnie taki wypiek jakiego będziecie oczekiwali. Wystarczy, że powiecie jakich składników ma do niego  użyć. 

Nie mają przed Nią tajemnic bezglutenowe wypieki, ciasta bez jajek, bez rafinowanego cukru, czy krowiego mleka. Doskonale porusza się w temacie "wypieków bez" i co jakiś czas organizuje warsztaty, na których pokazuje w jaki sposób możemy sami w domu przygotować te smakołyki.

Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto gdzie karob i dynia tworzą bardzo zgrany duet smakowy. Jeden kawałek w połączeniu z zieloną herbatą to naprawdę nie lada uczta.
Jeśli chcecie zapoznać się bliżej z karobem, to poczytajcie ten wpis. Gdybyście jednak woleli dodać do ciasta zamiast karobu kakao, to spokojnie można to zrobić, ciasto będzie wtedy intensywnie czekoladowe.

A jeśli macie ochotę na inne smakołyki z cukierenki Zdrowa Słodycz to warto podjechać na ul. Skarbowców, bo właśnie tam Agnieszka tworzy swoje magiczne wprost wypieki.




CZEKOLADOWA TARTA DYNIOWA (WEGAŃSKA, BEZ GLUTENU)
- przepis pochodzi z cukierni Zdrowa Słodycz, która mieści się we Wrocławiu przy    
  ul: Skarbowców
- tortownica 22cm

SKŁADNIKI NA SPÓD:
1 szklanka niezbyt mocno rozdrobnionych orzechów (waszych ulubionych) 
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka suszonych daktyli - namoczonych wcześniej w letniej wodzie na 15 minut i dobrze odciśniętych
pergamin do wyłożenia blaszki

1. Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i łączę ze sobą. Nie miksuję zbyt mocno.

2. Powstałą masą wykładam spód tortownicy, który wcześniej wyłożyłam pergaminem. Dociskam i wkładam do lodówki na czas przygotowywania kremu.

SKŁADNIKI NA MASĘ:
1 szklanka musu dyniowego (upieczona i zmiksowana dynia)
3 czubate łyżki karobu
4 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki daktyli - namoczonych wcześniej w letniej wodzie na 15 minut i dobrze odciśniętych

1. Wszystkie składniki na spód bardzo dokładnie blenduje na gładką masę i wykładam na schłodzony spód. 
2. Przed podaniem ciasto chłodzę w lodówce przez 3 godziny.

DEKORACJA:

Do dekoracji ciasta używam: bitej śmietany kokosowej, ulubionych świeżych owoców, migdałów, posiekanych orzechów, suszonej żurawiny, albo innych ulubionych dodatków.

1 komentarz:

  1. Ciekawi mnie ta bita śmietana kokosowa. Co to takiego? Można kupić gotową czy robi sie samemu?

    OdpowiedzUsuń