niedziela, 7 sierpnia 2016

15 WSKAZÓWEK - PRZECZYTAJ ZANIM ZACZNIESZ MIKSOWAĆ ZIELONE KOKTAJLE



Odpowiednie odżywianie pozwala na długie lata zachować zdrowie, sprawność umysłową oraz dobrą kondycję fizyczną. Lepsza, pozbawiona śmieciowego jedzenia dieta daje nam wspaniałe samopoczucie, chęć do życia i dumę z tego, że to, co zjedliśmy, wspiera nasze zdrowie.


 W zdrowym odżywianiu bardzo ważna jest duża ilość warzyw i owoców, a zielone koktajle są wspaniałym sposobem na to, aby jeść ich więcej i poznawać coraz to nowe smaki. 

Właściwe odżywianie  =  się zdrowie.


Ważne jest, aby nasze żywienie współgrało z porami roku i abyśmy w swojej kuchni wykorzystywali owoce i warzywa rosnące w danym sezonie. Nie jest to trudne, wystarczy w zieleniaku wybierać te produkty, których jest najwięcej i które są najtańsze – właśnie w sezonie można je kupić w bardzo dobrej cenie.





Lato jest niezwykle zieloną porą roku, dlatego warto spożytkować tę zieleń i rozpocząć w swojej kuchni przygodę z zielonymi koktajlami. Nie jest ona trudna, nie wymaga bardzo skomplikowanych działań, a już po kilku pierwszych wypitych koktajlach będziemy mieli ogromną ochotę, aby tworzyć własne receptury i poznawać nowe smaki. Starajmy się nie ograniczać do poznanych już przepisów, zmieniajmy proporcje, łączmy różne dostępne sezonowo owoce z zielonymi roślinami.


W zielonych liściach skumulowane są minerały i witaminy, których potrzebujemy do zdrowia. Zgodnie z ostatnimi odkryciami idealna praca naszego układu odpornościowego zależy w dużym stopniu od zawartych w roślinach fitochemikaliów.


Zielone koktajle to samo dobro

usuwają toksyny, dodają energii, a dzięki dużej zawartości błonnika oczyszczają układ pokarmowy i wydalniczy ze złogów.



Rośliny zielone to bogactwo chlorofilu, którego cząsteczki są bardzo podobne do cząsteczek hemu występującego w naszej krwi. Im więcej chlorofilu spożywamy, tym będziemy zdrowsi.


Pamiętajmy, że pokarm nie służy tylko zaspokojeniu głodu. Należy jeść po to, aby odżywiać komórki, a rośliny zielone są naszymi pomocnikami w budowaniu zdrowia, dlatego stanowią doskonały składnik diety. 
Warto zadbać o stałą obecność warzyw i owoców w codziennej diecie – powinny być jej podstawą, a zielone koktajle są świetnym i pysznym sposobem na ich dostarczanie. 

Jeśli chcesz, a jak chcesz to możesz - to zastąp kilka posiłków w tygodniu zielonym koktajlem...zrób to jeszcze teraz gdy lato mamy w pełni, bo za chwilkę przyjdzie jesień i zamienimy zielone miksowanie na pyszne, rozgrzewające zupy.



Zanim zaczniesz miksować:

- Pamiętaj, że przygotowanie zielonego koktajlu jest proste i przyjemne – znajdź ulubione smaki swoje i całej rodziny – nie zniechęcajcie się po pierwszych próbach.

- Kupując warzywa do koktajlu, pamiętajmy, aby w miarę możliwości wybierać te z ekologicznej uprawy.

- Zielony koktajl możemy przygotować z rukoli, szpinaku, jarmużu, naci buraka, kapusty bok choy, naci marchewki, zielonej (i każdej innej) sałaty, natki rzodkiewki, listków kalarepki, kapusty, natki pietruszki, łodyg selera naciowego oraz jego listków.

- Warto zainteresować się jadalnymi chwastami i ziołami, które też doskonale smakują w koktajlu: w maju zerwijmy pierwsze listki pokrzywy, potem mniszka, miksujmy lubczyk, koper włoski, bazylię, melisę i miętę.

- Przygotowując zielone koktajle, zmieniajmy rodzaje zielonych roślin, ponieważ zawierają one śladowe ilości alkaloidów, które w niewielkich ilościach nam nie szkodzą, spożywane jednak codziennie mogą się skumulować i spowodować objawy zatrucia.

- Wybierzmy siedem swoich ulubionych roślin i stosujmy je na zmianę – po jednej na każdy dzień tygodnia.

- Planowanie zakupów i wcześniejsze przygotowanie zielonych roślin jest bardzo ważne, dlatego zadbajmy o to, aby w lodówce zawsze dostępna była zielenina, najlepiej umyta i zawinięta w papierowy ręcznik.

- Jeśli mamy w lodówce przygotowane i umyte wcześniej zielone rośliny, zmiksowanie koktajlu zajmuje nie dłużej niż pięć minut.

- Do miksowania warto zapraszać dzieci. Pozwalajmy im tworzyć własne receptury. Zapewne na początku większą część ich koktajlu będą stanowiły owoce – pozwólmy im dodawać tyle zielonych liści, na ile będą miały ochotę – do smaku chlorofilu trzeba się przyzwyczaić.

- Do koktajlu warto dodać odrobinę zdrowego tłuszczu (np. siemienia lnianego lub oleju z siemienia lnianego), który pomoże w przyswojeniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. A, D, E i K.

- Zielony koktajl to doskonały posiłek, który raz na jakiś czas możemy wzbogacić o superpokarmy: inulinę, korzeń maca, karob, chia, awokado, imbir, orzechy (wcześniej namoczone), chlorellę lub spirulinę.

- Jeśli chcemy, aby nasz koktajl był bardziej energetyczny, dodajmy do niego kilka łyżek kaszy jaglanej, gryczanej, komosy ryżowej albo brązowego ryżu.

- Kupujmy warzywa i owoce, kierując się impulsami – gdy zobaczymy piękną nać marchewki lub soczyste brzoskwinie i przyjdzie nam ochota na pyszny koktajl, kupmy je i zmiksujmy.

- Pamiętajmy, aby nie wypijać zielonych koktajli duszkiem – delektujmy się nimi, pijmy małymi łyczkami, dokładnie mieszając je ze śliną (znajdują się w niej odpowiednie enzymy, które już w jamie ustnej rozpoczynają trawienie).

- Picie zielonych koktajli jest nie tylko zdrowe, ale też bardzo praktyczne – taki koktajl możemy przygotować na cały dzień i zabrać go ze sobą do pracy czy na uczelnię.


Oto kilka moich sprawdzonych przepisów na zielone miksowanie. Ilość wody, którą dodacie do koktajlu zależy tylko od tego, jakiej gęstości koktajle lubicie pić.

***
1 szklanka szpinaku
mango
banan
gruszka
1/2 cytryny
1 łyżeczka siemienia lub chia
woda

***
1 szklanka sałaty rzymskiej
2 banany
awokado
jabłko
1 szklanka borówki amerykańskiej 
1 łyżeczka siemienia lnianego lub chia
woda

***
mango
banan
1 szklanka jarmużu
kilka listków selera naciowego
dowolne sezonowe owoce - 3/4 szklanki
awokado 
odrobina soku z cytryny
woda

***
niewielki pęczek natki pietruszki
2-3 brzoskwinie
jabłko
 awokado
1/2 cytryny
kawałeczek imbiru
1 łyżeczka siemienia lnianego

***
5-6 listków ulubionej sałaty
4 szklanki arbuza bez pestek
1/2 cytryny
jabłko
kilka listków mięty
1 łyżeczka chia 


 Książki, które warto przeczytać:
 
„Zielony eliksir życia” – Victora Boutenko

„Rewolucja zielonych koktajli” – Victoria Boutenko

„Zielone koktajle” – książka autorki bloga pod tą samą nazwą

Strony na które warto zajrzeć:

zielonekoktajle.blogspot.com
znajdziecie tu wiele przepisów na zielone miksowanie

alkalicznystylzycia.blogspot.com
Beata Sokołowska napisała e-book na temat zielonych koktajli - a w nim - wiele cennych informacji i pysznych zielonych receptur

jakzdrowozyc.pl
strona poświęcona zdrowiu - można kupić na niej e-book o zielonych koktajlach, nie czytałam go, ale po zapoznaniu się z treścią strony uważam, że może być bardzo ciekawy

7 komentarzy:

  1. Super rady! Dziękuję Edytko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko cieszę się że Ci się podobają. Pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń
    2. Beatko cieszę się że Ci się podobają. Pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń
  2. No i trzeba je jeść zaraz bo po dosyć szybkim czasie gorzknieją.... Sama kiedyś zabrałam do pracy przygotowany rano i mimo że stał w lodowce na lunch był już koszmarnie gorzki. Diana

    OdpowiedzUsuń