Odpowiednie odżywianie pozwala na
długie lata zachować zdrowie, sprawność umysłową oraz dobrą kondycję fizyczną.
Lepsza, pozbawiona śmieciowego jedzenia dieta daje nam wspaniałe samopoczucie,
chęć do życia i dumę z tego, że to, co zjedliśmy, wspiera nasze zdrowie.
W zdrowym odżywianiu bardzo ważna
jest duża ilość warzyw i owoców, a zielone koktajle są wspaniałym sposobem na
to, aby jeść ich więcej i poznawać coraz to nowe smaki.
Właściwe odżywianie = się zdrowie.
Ważne jest, aby nasze żywienie
współgrało z porami roku i abyśmy w swojej kuchni wykorzystywali owoce i
warzywa rosnące w danym sezonie. Nie jest to trudne, wystarczy w zieleniaku
wybierać te produkty, których jest najwięcej i które są najtańsze – właśnie w
sezonie można je kupić w bardzo dobrej cenie.
Lato jest niezwykle zieloną porą
roku, dlatego warto spożytkować tę zieleń i rozpocząć w swojej kuchni przygodę
z zielonymi koktajlami. Nie jest ona trudna, nie wymaga bardzo skomplikowanych
działań, a już po kilku pierwszych wypitych koktajlach będziemy mieli ogromną
ochotę, aby tworzyć własne receptury i poznawać nowe smaki. Starajmy się nie
ograniczać do poznanych już przepisów, zmieniajmy proporcje, łączmy różne
dostępne sezonowo owoce z zielonymi roślinami.
W zielonych liściach skumulowane
są minerały i witaminy, których potrzebujemy do zdrowia. Zgodnie z ostatnimi
odkryciami idealna praca naszego układu odpornościowego zależy w dużym stopniu
od zawartych w roślinach fitochemikaliów.
Zielone koktajle to samo dobro
usuwają toksyny, dodają energii, a dzięki dużej zawartości błonnika oczyszczają
układ pokarmowy i wydalniczy ze złogów.
Rośliny zielone to bogactwo
chlorofilu, którego cząsteczki są bardzo podobne do cząsteczek hemu występującego
w naszej krwi. Im więcej chlorofilu spożywamy, tym będziemy zdrowsi.
Pamiętajmy, że pokarm nie służy
tylko zaspokojeniu głodu. Należy jeść po to, aby odżywiać komórki, a rośliny
zielone są naszymi pomocnikami w budowaniu zdrowia, dlatego stanowią doskonały
składnik diety.
Warto zadbać o stałą obecność warzyw i owoców w codziennej
diecie – powinny być jej podstawą, a zielone koktajle są świetnym i pysznym
sposobem na ich dostarczanie.
Jeśli chcesz, a jak chcesz to możesz - to zastąp kilka posiłków w tygodniu zielonym koktajlem...zrób to jeszcze teraz gdy lato mamy w pełni, bo za chwilkę przyjdzie jesień i zamienimy zielone miksowanie na pyszne, rozgrzewające zupy.
Zanim zaczniesz miksować:
- Pamiętaj, że przygotowanie
zielonego koktajlu jest proste i przyjemne – znajdź ulubione smaki swoje i
całej rodziny – nie zniechęcajcie się po pierwszych próbach.
- Kupując warzywa do koktajlu,
pamiętajmy, aby w miarę możliwości wybierać te z ekologicznej uprawy.
- Zielony koktajl możemy przygotować
z rukoli, szpinaku, jarmużu, naci buraka, kapusty bok choy, naci marchewki,
zielonej (i każdej innej) sałaty, natki rzodkiewki, listków kalarepki, kapusty,
natki pietruszki, łodyg selera naciowego oraz jego listków.
- Warto zainteresować się
jadalnymi chwastami i ziołami, które też doskonale smakują w koktajlu: w maju
zerwijmy pierwsze listki pokrzywy, potem mniszka, miksujmy lubczyk, koper
włoski, bazylię, melisę i miętę.
- Przygotowując zielone koktajle,
zmieniajmy rodzaje zielonych roślin, ponieważ zawierają one śladowe ilości
alkaloidów, które w niewielkich ilościach nam nie szkodzą, spożywane jednak
codziennie mogą się skumulować i spowodować objawy zatrucia.
- Wybierzmy siedem swoich
ulubionych roślin i stosujmy je na zmianę – po jednej na każdy dzień tygodnia.
- Planowanie zakupów i
wcześniejsze przygotowanie zielonych roślin jest bardzo ważne, dlatego zadbajmy
o to, aby w lodówce zawsze dostępna była zielenina, najlepiej umyta i zawinięta
w papierowy ręcznik.
- Jeśli mamy w lodówce
przygotowane i umyte wcześniej zielone rośliny, zmiksowanie koktajlu zajmuje
nie dłużej niż pięć minut.
- Do miksowania warto zapraszać
dzieci. Pozwalajmy im tworzyć własne receptury. Zapewne na początku większą
część ich koktajlu będą stanowiły owoce – pozwólmy im dodawać tyle zielonych
liści, na ile będą miały ochotę – do smaku chlorofilu trzeba się przyzwyczaić.
- Do koktajlu warto dodać
odrobinę zdrowego tłuszczu (np. siemienia lnianego lub oleju z siemienia
lnianego), który pomoże w przyswojeniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
tj. A, D, E i K.
- Zielony koktajl to doskonały
posiłek, który raz na jakiś czas możemy wzbogacić o superpokarmy: inulinę,
korzeń maca, karob, chia, awokado, imbir, orzechy (wcześniej namoczone),
chlorellę lub spirulinę.
- Jeśli chcemy, aby nasz koktajl
był bardziej energetyczny, dodajmy do niego kilka łyżek kaszy jaglanej,
gryczanej, komosy ryżowej albo brązowego ryżu.
- Kupujmy warzywa i owoce,
kierując się impulsami – gdy zobaczymy piękną nać marchewki lub soczyste
brzoskwinie i przyjdzie nam ochota na pyszny koktajl, kupmy je i zmiksujmy.
- Pamiętajmy, aby nie wypijać
zielonych koktajli duszkiem – delektujmy się nimi, pijmy małymi łyczkami,
dokładnie mieszając je ze śliną (znajdują się w niej odpowiednie enzymy, które
już w jamie ustnej rozpoczynają trawienie).
- Picie zielonych koktajli jest
nie tylko zdrowe, ale też bardzo praktyczne – taki koktajl możemy przygotować
na cały dzień i zabrać go ze sobą do pracy czy na uczelnię.
Oto kilka moich sprawdzonych przepisów na zielone miksowanie. Ilość wody, którą dodacie do koktajlu zależy tylko od tego, jakiej gęstości koktajle lubicie pić.
***
1 szklanka szpinaku
mango
banan
gruszka
1/2 cytryny
1 łyżeczka siemienia lub chia
woda
***
1 szklanka sałaty rzymskiej
2 banany
awokado
jabłko
1 szklanka borówki amerykańskiej
1 łyżeczka siemienia lnianego lub chia
woda
***
mango
banan
1 szklanka jarmużu
kilka listków selera naciowego
dowolne sezonowe owoce - 3/4 szklanki
awokado
odrobina soku z cytryny
woda
***
niewielki pęczek natki pietruszki
2-3 brzoskwinie
jabłko
awokado
1/2 cytryny
kawałeczek imbiru
1 łyżeczka siemienia lnianego
***
5-6 listków ulubionej sałaty
4 szklanki arbuza bez pestek
1/2 cytryny
jabłko
kilka listków mięty
1 łyżeczka chia
Książki, które warto przeczytać:
„Zielony eliksir życia” – Victora
Boutenko
„Rewolucja zielonych koktajli” –
Victoria Boutenko
„Zielone koktajle” – książka
autorki bloga pod tą samą nazwą
Strony na które warto zajrzeć:
zielonekoktajle.blogspot.com
znajdziecie tu wiele przepisów na zielone miksowanie
alkalicznystylzycia.blogspot.com
Beata Sokołowska napisała e-book na temat zielonych koktajli - a w nim - wiele cennych informacji i pysznych zielonych receptur
jakzdrowozyc.pl
strona poświęcona zdrowiu - można kupić na niej e-book o zielonych koktajlach, nie czytałam go, ale po zapoznaniu się z treścią strony uważam, że może być bardzo ciekawy
Super rady! Dziękuję Edytko :)
OdpowiedzUsuńBeatko cieszę się że Ci się podobają. Pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńBeatko cieszę się że Ci się podobają. Pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńSuper :) Miksujemy na zdrowie <3
OdpowiedzUsuńI my😊
UsuńI my😊
UsuńNo i trzeba je jeść zaraz bo po dosyć szybkim czasie gorzknieją.... Sama kiedyś zabrałam do pracy przygotowany rano i mimo że stał w lodowce na lunch był już koszmarnie gorzki. Diana
OdpowiedzUsuń