środa, 3 sierpnia 2016

CIASTKA I ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

Pierwsze śliwki pojawiły się już w zieleniaku, dlatego rozpoczynam produkcję naszej ulubionej czekoladowej śliwki - są to owoce zagotowane z cukrem kokosowym, lub ksylitolem oraz z kakao, albo z karobem. 
Mają wspaniały smak, który zawsze kojarzy mi się z moim ulubionym cukierkiem z dzieciństwa: ze śliwką w czekoladzie.
Staram się, aby w spiżarni nigdy nie zabrakło tego dżemu, ale nie jest to łatwe. Każdy kto go spróbuje, prosi o więcej i słoiczki znikają bardzo szybko w tajemniczy sposób.

Dzisiaj czekoladowa śliwka jest uzupełnieniem naszych czekoladowo-owsianych ciastek. Możecie przygotować je tradycyjnie - na okrągło. Ja dla urozmaicenia upiekłam je jako jeden płaski placek, który pokroiłam na niewielkie kwadraty.



CIASTKA I ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

receptura na czekoladową śliwkę:
1kg śliwek umytych i pozbawionych pestek
2 łyżki cukru kokosowego albo ksylitolu
2 łyżki kakao
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Jeśli chcesz zamknąć dżem w słoiczkach to pomiń skrobię ziemniaczaną. Dodaj ją tylko wtedy, gdy chcesz posmarować nim ciasteczka.

1. Śliwki wkładam do garnka i gotuję na małym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodaję cukier kokosowy/ksylitol, kakao i skrobię rozprowadzoną w 2 łyżkach wody. Gotuję jeszcze krótką chwilę. Mieszam wszystko dokładnie i  jeśli jest taka potrzeba to miksuję na gładko (ja wole jak są wyczuwalne kawałki śliwek).

ciasto/ciasteczka:
1 banan
3/4 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki mąki z ciecierzycy
3 łyżki syropu klonowego
4 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej 

1. Piekarnik nagrzewam do 180C, a małą prostokątną blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
 
2. Wszystkie składniki na ciasto/ciasteczka wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję przez krótką chwilę. 

3. Przekładam ciasto na blachę i rozsmarowuje je dość cienko. Zapiekam 20 minut. Po wystudzeniu kroję ciasto na ciasteczka i smaruję czekoladową śliwką.

4. Kolejną opcją jest przygotowanie z ciasta okrągłych ciasteczek, aby to zrobić wykładam papierem dużą blachę z piekarnika i łyżką układam ciasteczka na blaszce i rozpłaszczam je. Piekę tak jak ciasto 20 minut. Po wystudzeniu ozdabiam dżemem.


7 komentarzy:

  1. Zawsze robię powidła ze śliwek, z dodatkiem kakao jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu polecam. Śliwki i kakao to doskonałe połączenie smakowe. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu polecam. Śliwki i kakao to doskonałe połączenie smakowe. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, masz rację, że ja wcześniej na to nie wpadłam :):) Kochana jesteś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i się zajadam, pychota :) Mój wewnętrzny łasuch kazał mi dorzucić trochę gorzkiej czekolady do dżemu, smakuje OBŁĘDNIE :D Pozdrawiam serdecznie, Alicja Magdalena

    OdpowiedzUsuń