czwartek, 17 marca 2016

BROWNIE Z BATATÓW I MĄKI KOKOSOWEJ - BEZ GLUTENU, CUKRU I NABIAŁU

Dla niektórych składniki tego brownie mogą wydawać się zupełnie dojechane. O batatach pisałam trochę przy okazji chipsów, które podczas wrocławskich warsztatów stały się wielkim hitem:) 
Upieczcie ich całą blachę, są tak pyszne, że szybko zostaną zjedzone same, albo jako dodatek do sałatki. Nie zapomnijcie zostawić kilku do ciasta.

Ważnym składnikiem dzisiejszego wypieku jest mąka kokosowa. Chociaż testuję ją już od jakiegoś czasu to na blogu po raz pierwszy pojawia się receptura z jej udziałem.
Jest to mąka dość kapryśna i wymaga dodania sporej ilości płynów (w połączeniu z nimi potraja swoją objętość). Jest świetną alternatywą dla osób, które nie chcą lub nie mogą z różnych przyczyn (np. z powodu chorób autoimmunologicznych) spożywać mąk glutenowych.

W przyszłym tygodniu pozostanę jeszcze w temacie batatów i przygotuję pyszne trufle, do których użyję batatowego puree.





 BROWNIE Z BATATÓW I MĄKI KOKOSOWEJ
- blaszka 20x27cm
- zamiast kakao można dodać karobu
- dodanie pasty waniliowej i siemienia lnianego nie jest konieczne
- brownie najlepiej smakuje schłodzone

450g upieczonych batatów (bez skórki) - kroję je na pół i piekę przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C
100g daktyli
150g mąki kokosowej
4 kopiaste łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego
250 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
szczypta soli himalajskiej
łyżeczka psty waniliowej (opcja)
2 łyżki oleju kokosowego


do ozdobienia:
czekolada minimum 70% zawartości kakao
suszone mango pokrojone w paseczki

1. Nagrzewam piekarnik do 180C. Blachę wykładam papierem do pieczenia.

2. Wszystkie składniki miksuję na gładką masę (uwaga - jest bardzo gęsta) i przekładam ją do blaszki. Piekę 30 minut, albo do suchego patyczka.

3. Polewam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdabiam mango pokrojonym w paseczki.

30 komentarzy:

  1. Uwielbiam brownie! Na razie przetestowałam tylko gryczaną wersję, a na swoją kolej czeka właśnie taki z batatów i jeszcze z kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Ja tez uwielbiam brownie...szczegolnie to z batatow:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Agnieszko karob nie zawiera alergenow ale jak ze wszystkim do diety alergika nalezy go wprowadzac ostroznie. Jest ciekawym zamiennikiem kakao. Ma dzialanie alkalizujace. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Czy karob nie uczula?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega apetyczny widok:-). Skladniki jak zawsze,po prostu przepyszne. To brownie musi smakowac doskonale:-P. Przepis zapisuje i koniecznie musze z niego skorzystac:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maria dziekuje bardzo i mam nadzieje ze to brownie na stale zagosci w Twojej kuchni. Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  6. Ale kusisz Edyciu, takie smakołyki! Kupiłam raz bataty, upiekłam w piekarniku i ... wywaliłam, nikomu w domu nie smakowały, dla mnie po prostu były za słodkie. Jutro będzie podejście do brownie, zobaczymy. Czy mąkę kokosową mogę zrobić z wiórków? Jeśli nie to jaką inną zastąpić? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu do batatow warto dodawac ostre sosy dla balansu smaku, albo batata pokroic i dodac odrobine do salatki. W brownie sa idealne...ale to tylko moja subiektywna opinia:) Ja uzywalam tylko maki kupnej ale mozesz zrobic make z wysuszonych wiorkow. Nie mam na razie doswiadczen z inna maka w tym brownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko, jeszcze jedno pytanie, akurat robię to ciasto, piszesz, że jest bardzo gęste - u mnie konsystencja gęstej śmietany, dodać mąki czy zostawic ?
      dziękuję, G.

      Usuń
  8. Ciasto REWELACJA !!! dałam połowę mąki z brązowego ryżu (sama mieliłam) i mielone migdały. Było to moje pierwsze w życiu brownie i pierwszy wypiek z batatów... ale nie ostatni :) Pozdrawiam i dziękuję za te wszystkie wspaniałości. G.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciesze sie ze Ci smakuje. Kolejnym razem wyprobuje Twoja mieszanke mak. Pozdrawiam cieplo. ED.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepysznie, lecę po bataty! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka :-) Właśnie wyciągnęłam z piekarnika, posypałam jeszcze ciepły wiórkami czekoladowymi (z ksylitolem) i pokruszonymi migdałami. Jeszcze jest gorący, a już pierwsze kawałki znikły. Raczej będzie się często pojawiało u nas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Ciesze sie, ze smak Ci odpowiada. Zachecam tez do pieczenia tego brownie w formie muffinek. Pozdrawiam cieplo. ED.

      Usuń
    2. Mufinki to niestety nie moja bajka. Ale forma klasycznego ciasta i tak cieszy wszystkich domownikow. Dzisiaj zamieniłam bataty na dynię. Rewelacyjny smak zbliżającej się idealnej jesieni :-)

      Usuń
  12. Ciasto przetestowane, jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. u mnie z małymi zmianami-300 gram rodzynek zamiast daktyli i syropu klonowego,choć na drugi raz dam 200-250 max bo jak dla mnie jest za słodkie :) i łyżeczka sody plus 1 łyżka octu zamiast proszku, ale chyba na drugi raz pominę bo i tak nic nie wyrosło. Po nocy w lodówce zdecydowanie lepsze,gęste,mocno czekoladowe. A i na wierzch posypałam płatkami migdałów do pieczenia. A i bataty ugotowałam w mikrofali,były miękkie w 7 minut. Przepis super!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja dziś u piekła i wyszło pyszne po mimo tego, że zapomniałam o tłuszczu :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziś u piekła i było pyszne, choć zapomniałam dodać tłuszczu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się 😊 to brownie ma wielu fanów włącznie ze mną. Pozdrawiam Cię Anetko.

      Usuń
    2. Cieszę się 😊 to brownie ma wielu fanów włącznie ze mną. Pozdrawiam Cię Anetko.

      Usuń
  16. Czy zamiast batatow może być dynia? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I don't even know how I finished up here, but I assumed this put up used to be great.
    I do not recognize who you're but definitely you are going to a famous blogger if you are not already.
    Cheers!

    OdpowiedzUsuń