niedziela, 6 marca 2016

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z TAPIOKI

Budyń z tapioki to łatwy w przygotowaniu, czekoladowy deser, który zaskakuje swoją konsystencją. Jest miękki , delikatny i bardzo przyjemny w smaku. Można go naprawdę polubić:).

Dla osób, które nie znają jeszcze tapioki pierwsze z nią zetknięcie może być szokujące...takie właśnie było dla moich dzieci. Małe przeźroczyste kuleczki skojarzyły im się z rybimi oczami o zadziwiająco dobrym smaku.

Tapioka jest mało znanym rodzajem skrobii, w naszej polskiej kuchni raczej nie używanym. Pozyskuje się ją z manioku, krzewu rosnącego w Paragwaju, Meksyku, Indiach i Brazylii. Jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu, a jej smak jest bardzo neutralny. W sklepach (najlepiej ze zdrową żywnością, bo w innych tapiokę bardzo trudno dostać) znajdziemy granulat o rożnej wielkości, dlatego gotując ją warto przeczytać informację na opakowaniu

Dla miłośników  diety roślinnej (nie tylko) tapioka jest bardzo ciekawym produktem, z którego można stworzyć wiele rodzajów deserów od najprostszych po bardzo wykwintne.

W dzisiejszym budyniu te małe, białe kuleczki  nasycą się czekoladą i wanilią tworząc z nimi mix doskonały.

Dla mnie deser ten ma jeszcze dodatkowy plus. Przeżuwamy go bardzo dokładnie, starając się rozgryźć każde ziarenko, co jest niezmiernie ważne dla naszego żołądka. On nie ma zębów i woli starannie zmiażdżony pokarm. Żołądek jest mniejszy niż może się wydawać i zaczyna się pod lewym sutkiem, a kończy pod prawym łukiem żebrowym. Choć wielu z nas myśli, że znajduje się on gdzieś w okolicy pępka to jest to błędne przekonanie. Umiejscowiony jest wyżej. W czasie spożywania posiłku warto nie zapełniać go po brzegi i odchodzić od stołu z lekkim niedosytem.








CZEKOLADOWY BUDYŃ Z TAPIOKI 
- nie odchodźcie od kuchenki w czasie gotowania budyniu, bo łatwo przypalić garnek
- budyń można podawać w różnych kombinacjach, w połączeniu z owocami, orzechami, ciastkami - tu ogranicza Was tylko wyobraźnia

3 łyżki syropu klonowego (lub więcej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli himalajskiej
2 duże łyżki kakao
2,5 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki granulatu tapioki 

do ozdoby ulubione orzechy, gorzka czekolada, skórka otarta z limonki lub cytryny

1. Wszystkie składniki wkładam do garnka i gotuję przez 20 minut ciągle mieszając. 

2. Przekładam do miseczek, ozdabiam i serwuję jeszcze ciepły. 
Budyń można też wstawić do lodówki i podawać po schłodzeniu.




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco! Nigdy jeszcze nie jadłam nic z wykorzystaniem tapioki, ale muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. Doskonale sprawdza sie w deserach:)

    OdpowiedzUsuń