wtorek, 8 marca 2016

PROSTE I PYSZNE CHIPSY Z BATATÓW Z KREMOWYM AWOKADO

Przed erą jedzenia zieleniny w moim życiu, nie spodziewałam się, że kiedykolwiek zjem innego chipsa niż ziemniaczany. 

Dzisiaj uwielbiam chipsy warzywne, jednak pojawiają się one na naszym stole bardzo rzadko. Zaprzyjaźniłam się mocno z selerem, z którego wyczarować można dosłownie wszystko. Chipsy selerowe to moje prawdziwe odkrycie, ich smak jest nie do pobicia.

Jednak dzisiaj zajmiemy się batatem, który wkradł się niepostrzeżenie do naszych kuchni i świetnie się tam ma. Dodajemy go do dań jednogarnkowych, wrzucamy do zupy, robimy z niego frytki i różne pasty. Smak chipsa z batata jest doskonały i słodki, a niejednemu zastąpić może nawet słodycze. 

Batat, zwany jest inaczej wilcem ziemniaczanym, patatem lub słodkim ziemniakiem. Zjadamy jego bulwy, które mogą mieć rożne kolory: biały, kremowy, żółty, pomarańczowy, fioletowy lub bordowy. 
Zawierają one dużo błonnika, cenne NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminę C, A, B6, K i kwas foliowy.
Mają niski indeks glikemiczny, a zawarte w nim mikro i makro pierwiastki sprawiają, że batat ma bardzo wysoką wartość odżywczą.
Jego słodkawy smak wkomponuje się w wiele receptur, dlatego już dzisiaj zapraszam na kolejny tydzień gdzie poznamy przepis na brownie z batata, oraz na pyszną pastę kanapkową.






PROSTE I PYSZNE CHIPSY Z BATATÓW Z KREMOWYM AWOKADO

1 duży i długi batat dokładnie umyty i pokrojony na plasterki o szerokości 2mm
3 łyżki oliwy
słodka , wędzona lub ostra papryka 

W misce mieszam oliwę z papryką , dokładam batata i mieszam rękami tak, aby każdy plasterek był delikatnie nasączony oliwą.

Rozgrzewam piekarnik do 150C (na termoobiegu). Chipsy układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o tym, aby nie zachodziły na siebie.

Piekę 20-30 minut.

KREMOWE AWOKADO

100g nerkowców namoczonych na 1 godzinę w letniej wodzie, a potem odsączonych
3 miękkie awokado  
2 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z połowy limonki lub cytryny
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki miksuję na puszysty krem. Zjadam z chipsami warzywnymi :).

8 komentarzy:

  1. Rewelacyjna propozycja na chipsy. A to kremowe awokado,to dopiero musi byc pyszota:-P. Czekam z niecierpliwoscia na brownie z batata:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest, jest:) Brownie juz za chwilke:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam, niebo w gębie! to chyba moje ulubione chipsy :)

    OdpowiedzUsuń