Krok za krokiem przestawiam się na surowe słodkości.
Skrywają one w sobie niesamowitą moc, ponieważ wszystkie składniki użyte do ich przygotowania pozostają w swoim naturalnym stanie i w trakcie obróbki nie tracą nic ze swoich wartości. I o to właśnie chodzi, aby nasze posiłki były dla nas wartościowym paliwem, które zaspokoi nie tylko chęć na coś słodkiego, ale dostarczy naszemu organizmowi ogromną dawkę enzymów trawiennych, witamin i minerałów.
Na blogu pod etykietą surowe słodycze znajdziecie już kilka pysznych i wartościowych receptur.
Do przygotowania trufli pełnych mocy użyłam superżywności, o której więcej już wkrótce będziecie mogli poczytać na tej stronie.
Co jakiś czas chcę przedstawiać wam superbohaterów z naszych sklepowych półek. Naprawdę warto poznać ich bliżej. Zjadając superpokarmy dostarczamy organizmowi dużą ilość enzymów i dzięki temu nasze trawienie przebiega optymalnie.
Zapraszam serdecznie na warsztaty do Wrocławia, na których w kameralnej grupie będziemy wspólnie tworzyć zdrowe słodkości. Odbędą się one 16 kwietnia, potrwają 5 godzin (od 10:00 do 15:00). Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt: skorupska.edyta@wp.pl
TRUFLE PEŁNE MOCY Z NERKOWCÓW I KAROBU
200g nerkowców
100g suszonych śliwek
2 łyżki siemienia lnianego
30g sezamu niełuskanego
3 łyżki karobu
1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
1 średni banan
karob i niełuskany sezam do obtoczenia trufelków
1.Wszystkie składniki na trufle wkładam do kielicha maszyny miksującej. Blenduję na niezbyt jednolitą masę, którą mieszam kilkakrotnie podczas miksowania.
2.Formuję kulki dowolnej wielkości i obtaczam je w karobie, albo sezamie. Przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka dni.
Niezłe. Dziecięca czereda pochłonęła wszystkie na raz.
OdpowiedzUsuńTakie trufelki to lubie i moge jesc bez konca. Obawiam sie tylko,czy moj blender sobie poradzi;-). Przepis genialny!.
OdpowiedzUsuńMaria zmiksuj wszystkie skladniki osobno i na koncu polacz. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń