Zapraszam na proste ciasteczka, które powstały dosłownie z tego, co było w kuchennych szafkach. Przyozdobiłam je powidłami z pieczonych śliwek, których produkcję właśnie zakończyłam.
Ciastka po upieczeniu są dość miękkie, ale można podpiec je 5 minut dłużej, aby były chrupiące. Nie zawierają tłuszczu, jajek, cukru i mąki.
Są doskonałym, wartościowym posiłkiem dzięki składnikom z których zostały przygotowane.
Są doskonałym, wartościowym posiłkiem dzięki składnikom z których zostały przygotowane.
CIASTKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH
- jeśli ciastka mają być w wersji bezglutenowej to płatki owsiane powinny być certyfikowane
- ciastka można upiec rozkładając je na dużej blaszce, a po upieczeniu pokroić w prostokąty (otrzymamy batony)
100g płatków owsianych
50g siemienia lnianego
50g sezamu niełuskanego
50g pestek słonecznika + 2 łyżki
2 banany rozdrobnione widelcem
100 ml mleka roślinnego
100 ml syropu daktylowego
1/2 szklanki rodzynek (opcja)
1. Rozgrzewam piekarnik do 180C.
2. Do kielicha maszyny miksującej wkładam: płatki owsiane, siemię lniane, sezam i pestki słonecznika (zostawiam dwie łyżki). Miksuję wszystko na mąkę.
3. Przekładam zmiksowane produkty do miseczki i dodaję: banany, mleko roślinne, syrop daktylowy, słonecznik i rodzynki. Mieszam dokładnie i na blaszce wyłożonej papierem nakładam łyżką ciasteczka. Na niektóre nakładam powidła. Piekę 20-25 minut.
czy syrop daktylowy można zastąpić miodem? czy to ta sama konsystencja?
OdpowiedzUsuńDanka
Tak można. Rozmieszaj miód z mlekiem roślinnym. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń