niedziela, 6 września 2015

ZIELONY PONIEDZIAŁEK: MOC SZPINAKU I BAZYLII

Twoje ciało nigdy nie kłamie! Zawsze mówi prawdę! 

Wsłuchaj się dzisiaj w to, co ma do powiedzenia. 

Czy wstajesz rano wypoczęty, czy lepiej nie podchodzić do Ciebie zanim nie wypijesz kubka kawy?
Czy masz dużo energii, czy już po pierwszej godzinie w pracy sięgasz po słodką przekąskę?
Czy jesteś radosny i zadowolony, czy raczej chodzisz cały dzień przygnębiony ponieważ bolą Cię stawy, wątroba, a do bólu głowy jesteś już przyzwyczajony?

Czy słyszysz to, co twoje ciało chce Ci powiedzieć?

Zatrzymaj się!

Posłuchaj siebie!

Dzisiejszy koktajl ma naprawdę wielką moc. W jednej szklance specjalnie dla Ciebie spotykają się sami mocarze...

Gruszki zawierają dużo boru który jest nam bardzo potrzebny, aby nasz mózg działał prawidłowo. 

Awokado o którym pisałam już wiele razy jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, to prawdziwa super gwiazda, której nie powinno zabraknąć w naszej diecie.

Szpinak który uwielbiam zjadać na surowo, w sałatkach i koktajlach pełen jest cennych składników: luteiny, witaminy C i beta-karotenu. Znajdziemy w nim potas i magnez, kwas foliowy, witaminę K i witaminy z grupy B. Dzięki dużej zawartości chlorofilu i żelaza działa silnie krwiotwórczo.

Bazylia wspomaga działanie układu trawiennego i nerwowego. Niech zagości na stałe w naszej kuchni.



KOKTAJL: MOC SZPINAKU I BAZYLII

1 dojrzałe mango obrane ze skóry i pozbawione pestki
1/2 awokado
2 gruszki obrane ze skórki i bez pestek
1 szklanka szpinaku
listki bazylii do smaku (u mnie spora garść)
1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
woda

Wszystkie składniki koktajlu miksuję z odrobiną wody na gładko. Dopiero po pierwszym miksowaniu uzupełniam wodą i miksuję jeszcze raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz