czwartek, 17 września 2015

POTRAWKA Z FASOLI JAŚ I SEZONOWYCH WARZYW


Fasola biała (Jaś) to wspaniały dodatek do prostych warzywnych dań.

U mnie znalazła się w garnku z sezonowymi warzywami, pomidorami i dużą ilością aromatycznych przypraw.

Zapraszam na pyszny, zdrowy i sycący posiłek.



 POTRAWKA Z FASOLI JAŚ I SEZONOWYCH WARZYW

500g świeżej fasoli Jaś namoczonej przez 12 godziny w letniej wodzie (do miski należy wlać dużo wody, bo fasola bardzo pęcznieje)
2 papryki pokrojone w kostkę
2 cebule czerwone posiekane w kostkę
2 cukinie średniej wielkości - jedna żółta, druga zielona pokrojone w kostkę
500ml dobrej jakości passaty pomidorowej
kombu (nieduży kawałek do gotowania fasoli)
listki laurowe - 3 sztuki
ziele angielskie - 3 sztuki
garam masala
kurkuma
słodka papryka
kminek
sól
pieprz

1. Fasolę zalewam nową wodą i gotuję przez 20 minut razem z kombu, zielem angielskim i listkami laurowymi.

2. Jeśli po tym czasie fasolka jest już prawie miękka to dodaję warzywa, oraz dolewam passatę. Dodaję wszystkie przyprawy: kurkumę, garam masalę, słodką paprykę, kminek, pieprz i sól (wszystko do smaku). Gotuję do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec solę.
Podaję z kromką domowego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz