Pasty warzywne. Mam do nich ogromną słabość i robię je dość często z tego, co akurat mam pod ręką: z pieczonych i gotowanych warzyw, ziół, strączków, pestek i orzechów. Za każdym razem gdy łączę różne składniki z niecierpliwością oczekuję rezultatu:)
Tym razem postanowiłam zmiksować edamame, czyli młodą zieloną soję z brokułem i miętą.
Edamame jest pyszna! Bardzo popularna w Japonii i Chinach, u nas jednak mało znana i trudno dostępna.
Warto jednak popytać w sklepach, bo jest niezwykle odżywcza. Zawiera dużo roślinnego białka, błonnika, kwasów omega 3 (bardzo ważnych dla naszego zdrowia), sód, potas, żelazo i magnez.
PASTA Z EDAMAME, BROKUŁA I MIĘTY
400g edamame
1 mały brokuł
3 ząbki czosnku
skórka otarta z połowy cytryny
garść listków mięty
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
1. Do garnka z grubym dnem wkładam podzielony na różyczki i dokładnie umyty brokuł i zieloną soję, dolewam 6-8 łyżek wody i nakrywam go szczelnie pokrywką. Po zagotowaniu się wody zmniejszam gaz do minimum i gotuje 15 minut. Po tym czasie warzywa studzę.
2. Do kielicha maszyny miksującej wkładam wszystkie składniki i miksuję na gładką pastę. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz