Lody z samych owoców i ziół to zdrowy i szybki deser. Warto mieć w zamrażalniku kilka ulubionych owocowych mieszanek. Ja do swoich zawszę dodaję odrobinę świeżych ziół: mięty, melisy, bazylii, albo rozmarynu. Nadają one lodom niepowtarzalny smak.
Dzisiejsze lody swoją kremową konsystencję zawdzięczają zamrożonemu bananowi.
Należy pamiętać, aby owoce na początku były mrożone na podkładce, a nie w woreczku. Ten zabieg bardzo ułatwi miksowanie.
LODY Z CZEREŚNI, MANGO, BANANA I MIĘTY
- zamiast mango można dodać inne słodkie owoce
20 czereśni bez pestek
2 banany pokrojone w plasterki
1 dojrzałe mango pokrojone na małe kawałki
kilka listków mięty
1. Owoce kroję i układam na podkładce razem z miętą. Mrożę przez 5 godzin lub dłużej.
2. Wkładam je do kielicha maszyny miksującej o dużej mocy i miksuję do pożądanej konsystencji.
3. Podaję z sezonowymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz