czwartek, 23 lipca 2015

LODY Z CZEREŚNI, MANGO, BANANA I MIĘTY

Lody z samych owoców i ziół to zdrowy i szybki deser. Warto mieć w zamrażalniku kilka ulubionych owocowych mieszanek. Ja do swoich zawszę dodaję odrobinę świeżych ziół: mięty, melisy, bazylii, albo rozmarynu. Nadają one lodom niepowtarzalny smak.
Dzisiejsze lody swoją kremową konsystencję zawdzięczają zamrożonemu bananowi.  
Należy pamiętać, aby owoce na początku były mrożone na podkładce, a nie w woreczku. Ten zabieg bardzo ułatwi miksowanie.




 LODY Z CZEREŚNI, MANGO, BANANA I MIĘTY
- zamiast mango można dodać inne słodkie owoce

20 czereśni bez pestek
2 banany pokrojone w plasterki
1 dojrzałe mango pokrojone na małe kawałki
kilka listków mięty

1. Owoce kroję i układam na podkładce razem z miętą. Mrożę przez 5 godzin lub dłużej.

2. Wkładam je do kielicha maszyny miksującej o dużej mocy i miksuję do pożądanej konsystencji.

3. Podaję z sezonowymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz