niedziela, 8 lutego 2015

GRANOLA DYNIOWA

Zapraszam na śniadaniowy przysmak, który zrobicie z płatków owsianych, orzechów, żurawiny i dyni. Do przygotowania granoli możecie użyć każdych dostępnych na rynku płatków, także tych bezglutenowych - należy je wtedy trochę krócej piec i częściej zaglądać do piekarnika, aby je wymieszać, ponieważ brązowieją szybciej niż zwykłe płatki.


Domowa granola jest pyszna i żadna sklepowa nie dorówna jej smakiem i kompozycją składników. Te wybieracie sami i nie wahajcie się użyć takich, jakie lubicie. Mogą to być  różnego rodzaju orzechy: włoskie, laskowe, pekany oraz migdały lub pistacje. Dosypcie sporą garść rodzynek, daktyli pokrojonych w paski, żurawiny i moreli. Pamiętajcie, aby użyć suszonych owoców, które nie są siarkowane, ponieważ dwutlenek siarki jest dla nas szkodliwy i lepiej go omijać. Może wywoływać nudności, bóle głowy, a nawet spowodować problemy z oddychaniem i biegunki.
To nic, że nasze morele nie będą miały pięknego pomarańczowego koloru, ważne, że będą pokarmem, który nie będzie nam szkodził. Dwutlenek siarki na opakowaniu może ukrywać się pod nazwą E220.

Jeśli macie swoje ulubione granolowe kompozycje to podzielcie się nimi w komentarzu:)



GRANOLA DYNIOWA
Bea  dziękuję za inspirację

3 szklanki płatków owsianych
¾ szklanki puree z dyni (ugotujcie kawałek dyni lub batata w małej ilości wody i zmiksujcie)
100 – 125 ml syropu klonowego 
3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
 ¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika (jeśli lubicie bardziej korzenne aromaty to dajcie 2 łyżeczki)
1 szklanka posiekanych pekanów lub orzechów włoskich
½ szklanki płatków migdałowych lub wiórek kokosowych w płatkach
¾ szklanki suszonej żurawiny


1. Rozgrzewam piekarnik do 160C.

2. Zaczynam od zmieszania puree dyniowego z syropem klonowym i olejem kokosowym.

3. W dużej misce łącze płatki z resztą składników i mieszam dokładnie. Na tym etapie dodaję jeszcze żurawiny.
Na dużej blaszce (tej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozkładam równomiernie granole i piekę ją 45 minut, lub chwilkę dłużej (to zależy jaką chrupkość chcę uzyskać).
Po 30 minutach dokładam żurawinę.
Granolę w czasie pieczenia mieszam delikatnie kilka razy, aby równomiernie się podpiekła i zbrązowiała.

2 komentarze:

  1. Fantastyczna! Namiętnie robię różne granole, chowam więc przepis na dyniową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podzielisz się jakieś pomysłem / granolowym zestawem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń