Uwielbiam groch i pieczoną dynię, której muszę zawsze piec dużo, dużo więcej. Zjadam ją jeszcze ciepłą, prosto z blaszki. Gdy do tego podjadania podłączy się jeszcze mój mąż, to szybko okazuje się, że brakuje jej do dania dla którego była pieczona!
Połączyłam ją z ugotowanym grochem. Wyszło pysznie i niedrogo. Powstało smarowidło, które lubię wyjadać prosto ze słoika.
Wiem, że się powtarzam, ale pasta ta doskonale pasuje do moich ulubionych bezglutenowych ZIELONYCH NALEŚNIKÓW. Doskonale smakuje też z tymi KRAKERSAMI.
Już w przyszłym tygodniu zapraszam WAS na kolejny naleśnikowy przepis (bezglutenowy). Tym razem z mąką kokosową:)
SMAROWIDŁO Z GROCHU I PIECZONEJ DYNI
1 szklanka suchego grochu
1 szklanka upieczonej dyni
2 łyżki oleju z pestek dyni (jest PYSZNY)
2 ząbki czosnku
sezam najlepiej niełuskany 4 łyżki
sól
pieprz ziołowy
1. Najpierw piekę dynię:) Kroję na kawałki, skrapiam odrobiną oliwy, lekko solę i piekę w 180C przez ok 25 minut. Jeśli nie zjem całej po wyjęciu z piekarnika to biorę się za przygotowanie pasty...Jeśli po 5 minutach okazuje się, że nie ma dyni... to znowu PIEKĘ DYNIĘ!
2. Groch gotuję do miękkości, może się lekko rozpadać, Do gotowania wszystkich strączków dodaję KOMBU. Po ugotowaniu groch odcedzam i studzę.
3. Wszystkie składniki wkładam do kielicha blendera i miksuję na gładko. Doprawiam na samym końcu. Jeśli pasta będzie dla Was za mdła to dodajcie trochę soku z cytryny i więcej czosnku. SMACZNEGO!
To też robię, mam pytanie przy okazji - czy można moczyć groch dłużej? Czy i jaki ma wpływ na strączkowe czas namaczania?
OdpowiedzUsuń