Ciasteczka migdałowe, które znalazłam TUTAJ natchnęły mnie do zrobienia własnej wersji. Bardzo lubię połączenie mąki migdałowej z orzechami laskowymi. Ciastka mają wtedy idealny smak.
CIASTKA ORZECHOWO - MIGDAŁOWE
150 g migdałów
150 g orzechów laskowych
2 łyżki ksylitolu (lub takiego słodu jakiego używacie)
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki oleju kokosowego
po pół kubka: daktyli, rodzynek, goji, orzechów włoskich, nerkowców
Migdały, orzechy i ksylitol mielę razem na mąkę w thermomiksie. Przesypuję do miski i dodaję proszek do pieczenia, 3 łyżki oleju kokosowego.
Daktyle kroję w plasterki, orzechy siekam. Wszystkie bakalie dosypuję do miski z resztą składników i krótko wyrabiam ręką.
Formuję kulki i układam je na blaszce wyłożonej pergaminem, a potem spłaszczam ręką ( tak, aby wyglądały jak ciasteczka). Piekę w 180C przez 10 minut. Wasz czas pieczenia może się różnić od mojego. Powinny być lekko zrumienione. Wyszło mi 20 niewielkich ciasteczek.
czy można te ciasteczka upiec bez proszku
OdpowiedzUsuńczy można te ciasteczka upiec bez proszku
OdpowiedzUsuńczy można te ciasteczka upiec bez proszku
OdpowiedzUsuńMożna je zrobić bez proszku do pieczenia. Będę bardziej płaskie.
OdpowiedzUsuń