poniedziałek, 19 maja 2014

CIASTKA ORZECHOWO - MIGDAŁOWE


Ciasteczka migdałowe, które znalazłam TUTAJ natchnęły mnie do zrobienia własnej wersji. Bardzo lubię połączenie mąki migdałowej z orzechami laskowymi. Ciastka mają wtedy idealny smak. 




CIASTKA ORZECHOWO - MIGDAŁOWE

150 g migdałów
150 g orzechów laskowych
2 łyżki ksylitolu (lub takiego słodu jakiego używacie)
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki oleju kokosowego
po pół kubka: daktyli, rodzynek, goji, orzechów włoskich, nerkowców

Migdały, orzechy i ksylitol mielę razem na mąkę w thermomiksie. Przesypuję do miski i dodaję proszek do pieczenia, 3 łyżki oleju kokosowego.
Daktyle kroję w plasterki, orzechy siekam. Wszystkie bakalie dosypuję do miski z resztą składników i krótko wyrabiam ręką.
Formuję kulki i układam je na blaszce wyłożonej pergaminem, a potem spłaszczam ręką ( tak, aby wyglądały jak ciasteczka). Piekę w 180C przez 10 minut. Wasz czas pieczenia może się różnić od mojego. Powinny być lekko zrumienione. Wyszło mi 20 niewielkich ciasteczek.

4 komentarze: