niedziela, 11 maja 2014

GLONY WAKAME Z OGÓRKIEM I MARCHEWKĄ

Prosta i szybka sałatka z glonów wakame. Zjadając te brązowe wodorosty dostarczamy do naszego organizmu fukoksantynę, która przyczynia się do utraty wagi. Jeśli to nie przekonuje Was do ich spróbowania to może zachęcająca będzie informacja, że są one kopalnią wapnia i żelaza oraz witaminy A i C.



GLONY WAKAME Z OGÓRKIEM I MARCHEWKĄ

1 garść suchych glonów wakame
2 duże ogórki
1 duża marchewka
sól
czarny sezam
olej sezamowy

Glony wkładam do miski i zalewam gorącą wodą. Po 10 minutach powinny już być napęczniałe. Wylewam je wtedy na sito i przepłukuję. Osuszam i kroję na paski. Ogórka myję bardzo dokładnie pozostawiając na nim skórkę i kroję w paski. Marchewkę obieram i kroję w paski, a potem mieszam z ogórkiem i odrobiną soli. Po chwili odlewam wodę z ogórka i marchewki i dodaję glony, sezam i olej sezamowy do smaku. Sprawdzam czy sałatka jest odpowiednio słona. 
Jeśli chcę ją urozmaicić dodaję pomarańczę pokrojoną na niewielkie kawałki.
Przed podaniem schładzam w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz