piątek, 23 maja 2014

PROSTY I SZYBKI SOS - PODSTAWOWY

Kiedy słońce pięknie świeci, to nie chce mi się zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Przygotowuję wtedy prosty sos - bazę, do którego można na drugi dzień dodać inne warzywa (upieczone, albo grillowane). Używam świeżych pomidorów, aromatycznego czosnku oraz cukinii i cebulki. Smak warto podkręcić listkami bazylii. Możecie zrobić podwójną porcję  i zamknąć go w słoiku. U mnie dzisiaj z makaronem z brązowego ryżu.




PROSTY I SZYBKI SOS - PODSTAWOWY
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 mała cukinia
3 duże pomidory
garść listków bazylii
olej kokosowy 
sól 
pieprz

1. Najpierw sparzam pomidory. Skórkę nacinam i zalewam je wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie zdejmuje skórę i pomidory kroję w kostkę.

2. Czosnek kroję w plasterki, a cebulkę w drobną kostkę. Przesmażam na oleju kokosowym.

3.Cukinię obieram ze skórki (można jej nie obierać, tylko bardzo dobrze umyć) i kroję w drobną kostkę. Dodaję do czosnku i cebulki. Smażę 2 minuty i dodaję pomidory i pół szklanki wody.

4. Warzywa duszę, aż będą miękkie. Na koniec solę, dodaję odrobinę pieprzu oraz garść listków bazylii.

5. Podaję z makaronem z brązowego ryżu lub z brązowym ryżem. Na koniec dekoruję czarnym sezamem lub czarnuszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz