piątek, 11 listopada 2016

NAJPROSTSZY SPOSÓB NA KOKTAJL Z PIECZONEJ DYNI

Każdego dnia w naszym domu odbywa się pieczenie dużej ilości dyni. 
Zazwyczaj w piekarniku ląduje Hokkaido, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skóry i wszyscy uwielbiamy ten lekko orzechowy smak. Poza tym nadaje się ona doskonale do sałatek, zup, koktajli a nawet ciasteczek.
Przekrawam ją na pół i razem z pestkami zapiekam w 200 C przez 30-40 minut. Przed włożeniem do piekarnika skrapiam ją delikatnie oliwą, którą czasem aromatyzuję słodką lub wędzoną papryką.
Tym razem resztka upieczonej dyni wylądowała w koktajlu, który bardzo smakował naszym dzieciom. Zamiast wody możecie dolać do niego litr ulubionego  roślinnego mleka, sypnąć trochę cynamonu, albo dodać więcej daktyli.


 Na blogu znajdziecie też recepturę na pyszną granolę dyniową.


NAJPROSTSZY SPOSÓB NA KOKTAJL Z PIECZONEJ DYNI
1 szklanka sałaty lub szpinaku
2 duże banany bio
150 g upieczonej dyni (u mnie Hokkaido)
1 duże, słodkie jabłko ze skórką pokrojone na mniejsze kawałki
1 awokado
10 daktyli - albo do smaku
1/2 limonki lub cytryny - wyciśnięty sok
2 łyżki siemienia lnianego
3 szklanki wody, albo mleka roślinnego 
szczypta różowej soli himalajskiej

6 komentarzy:

  1. Wczoraj zrobilam koktajl. Moge wszystkim zareczyc,ze jest przepyszny. Cudowny smak. Przy takim skladzie nie moze byc inaczej. Po prostu pyszota :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Edytko, zastanawia mnie Twój sposób pieczenia dyni... razem z pestkami? ciekawe, napisz proszę coś więcej na ten temat :)
    Czy do koktajlu można dać dynię surową?
    Dzięki, pozdrawiam, Gosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu ja przekrawam tylko dynię na poł i piekę z pestkami. Po upieczeniu dużo łatwiej jest mi te pestki wyjąć łyżką. Czasem dodaję kawałek dyni surowej do koktajlu lub sałatki.Są specjalne odmiany do spożywania na surowo. Poszukaj na blogu. Kiedyś opisywałam różne gatunki dyń. Pozdrawiam ciepło 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu ja przekrawam tylko dynię na poł i piekę z pestkami. Po upieczeniu dużo łatwiej jest mi te pestki wyjąć łyżką. Czasem dodaję kawałek dyni surowej do koktajlu lub sałatki.Są specjalne odmiany do spożywania na surowo. Poszukaj na blogu. Kiedyś opisywałam różne gatunki dyń. Pozdrawiam ciepło 😊

    OdpowiedzUsuń