niedziela, 13 marca 2016

ENERGETYCZNY KOKTAJL Z PIECZONEGO BURAKA , SZPINAKU I MANGO

Zapraszam na poniedziałkową dawkę energii. Na dzień koktajlowy, który odciąży układ trawienny, pozwoli skupić się na innych sprawach niż wymyślanie posiłków i doładuje wewnętrzny akumulator. Jeden taki dzień w tygodniu przyda się każdemu z nas. Wspaniałym posiłkiem na takie dni są apetyczne i pełne składników odżywczych zielone koktajle ( dziś wyjątkowo jest to koktajl czerwony).

Mam wrażenie, że w dzisiejszym świecie, gdzie pęd, choroby, ból i chemiczne jedzenie jest wszechobecne taki dzień koktajlowy jest prawdziwą ucztą dla organizmu, odpoczynkiem, pauzą, resetem:)

Wiosna tuż, tuż więc coraz częściej będę wracała do ZIELONYCH PONIEDZIAŁKÓW tak bardzo przez Was lubianych.

Pytacie często dlaczego nie powinno się miksować codziennie tych samych roślin. 

Jeśli przez wiele dni, albo tygodni zjadamy jarmuż, szpinak, czy jakiekolwiek inne zielone rośliny jednego gatunku, to alkaloidy tego samego typu kumulują się w organizmie i powodują objawy zatrucia. Dlatego warto jest zmieniać rośliny zielone dodawane do koktajli. Dzięki różnorodności wzmocnimy nasz układ odpornościowy i unikniemy zatrucia.

Idealnie byłoby pić litr zielonego koktajlu każdego dnia i codziennie do miksowania używać innych zielonych roślin. To, co wkładamy do ust wpływa na organizm pozytywnie lub negatywnie, dlatego ważne jest wybieranie posiłków wspierających witalność oraz zdrowie, zrównoważonych, pełnych enzymów i składników odżywczych. Po takim jedzeniu poczujemy się wzmocnieni i pełni energii. Niech moc koktajli będzie z Wami!





ENERGETYCZNY KOKTAJL Z PIECZONEGO BURAKA, SZPINAKU I MANGO

1 bardzo duża garść szpinaku
2 banany
mango
4 małe upieczone w łupinie buraki (obrane po wystudzeniu)
2 łyżki siemienia lnianego 
pół awokado

woda 

Wszystkie składniki miksuję na gładki koktajl, dodając tyle wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (ilość wody to sprawa bardzo indywidualna).
Dobrego miksowania:).

14 komentarzy:

  1. Lubie koktajle z dodatkiem pieczonego buraczka. Ciekawi mnie bardzo jaki smak ma taki koktajl. Jaki skladnik jest najbardziej wyczuwaln,bo lista jest interesujaca. Stawiam na mango:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja akurat dzisiaj zrobiłam sobie dzień sokowy :) Nie wiem czy do wieczora wytrzymam, być może na kolację będzie koktajl?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o informację, czy zamiast pieczonego buraka można użyć surowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę o informację, czy zamiast pieczonego buraka można użyć surowego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczony? Ja zawsze do koktajli czy sokow daje surowy. Koktajl wyglada kuszaco, jednak sprobuje chyba z surowym.

    OdpowiedzUsuń
  6. Edyta, koktajl wyglada przepysznie, bardzo podoba mi sie twoja strona i obiecuje czesto tu zagladac, i korzystac z przepisow !! mam to samo pytanie co Kinga, dlaczego zdecydowalas sie na pieczonego burak? ( oprocz smakowych walorow co rozumiem) surowy jakby nie bylo ma wiecej walorow odzywczych. widze ze juz wczesniej odpowiedzialas ze do tego koktajlu uzywa sie buraka pieczonego , czy moglabys ta kwestie troche rozwinac, czy sa jakies przyslanki zdrowotne lub inne ? pozdrawiam bardzo cieplo
    asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu. Uwielbiam pieczone buraki i jemy je bardzo często 😊. Są też łatwiej strawne niż pieczone. Wolę dodawać właśnie takie do koktajlu ponieważ są słodsze od surowych i dzięki temu dzieci chętniej piją ten koktajl. Pozdrawiam serdecznie. Edyta

      Usuń
    2. Asiu. Uwielbiam pieczone buraki i jemy je bardzo często 😊. Są też łatwiej strawne niż pieczone. Wolę dodawać właśnie takie do koktajlu ponieważ są słodsze od surowych i dzięki temu dzieci chętniej piją ten koktajl. Pozdrawiam serdecznie. Edyta

      Usuń