wtorek, 5 sierpnia 2014

PUDDING Z KASZY JAGLANEJ

Kasza jaglana jest niezwykle cenna dla naszego organizmu, odkwasza go i zabiera z niego śluz. Zastanawiam się dlaczego jest tak mało znana, a jeśli już, to kojarzy się z papką nie nadającą się do jedzenia. Moje dzieci bardzo lubią zjadać ją na śniadanie, a czasem jako słodki podwieczorek. Wiele osób pyta mnie w jaki sposób nauczyłam dzieci ją jeść. Nie stało się to z dnia na dzień. Dochodziliśmy do tego powoli, najpierw odstawiłam im cukier, potem białą mąkę zamieniłam na pełnoziarnistą, a na koniec zastąpiłam mleko krowie roślinnym. Naszą pierwszą wspólną potrawą śniadaniową z kaszą jaglaną była kasza z duszonymi jabłkami przyprawionymi cynamonem.
Możemy budować nasze zdrowie za pomocą zdrowego odżywiania: kaszy jaglanej, zielonych koktajli, warzyw, owoców, pysznych zup warzywnych, które możemy podawać dzieciom w postaci zupy krem. Pamiętajmy, żeby odżywiać się według warunków klimatycznych. Już małymi kroczkami zbliża się do nas jesień. Wprowadzajmy powoli zupy na nasze stoły. Doskonale smakują na śniadanie,  nie tylko na obiad. Od jesieni do wiosny, gdy jest zimno spożywajmy więcej jedzenia ciepłego i gotowanego. Wiosną i latem możemy pozwolić sobie  na małe grzeszki i rozsądnie wychładzać nasz organizm.
Zapraszam WAS dzisiaj na pyszny deser z kaszy jaglanej, banana i jagód. Bezglutenowy, bezcukrowy i bardzo smaczny. Dzieci to lubią!




PUDDING Z KASZY JAGLANEJ
1 szklanka kaszy jaglanej
1 banan
pół szklanki jagód lub borówek i kilka do przybrania deseru
1 szklanka mleka kokosowego
szczypta soli

1. Kaszę prażę i zalewam szklanką wody i szklanką mleka kokosowego. Dodaję szczyptę soli i gotuję na małym ogniu 20 minut pod przykryciem.

2. Kaszę oraz umyte jagody i banana wkładam do kielicha blendera i miksuję na gładką masę. Przekładam do szklanek i dekoruję borówkami.

Zamiast jagód możecie użyć każdych sezonowych owoców. Czasem przygotowuję ten deser z jabłkami, które wcześniej podprażam z cynamonem. Smacznego.

2 komentarze: