piątek, 15 sierpnia 2014

ZUPA BROKUŁOWA

Ta zupa jest w menu naszej rodziny od dawna. Wszystkie moje dzieci bardzo ją lubią. Jest zdrowa i możecie przemycać w niej różne warzywa. Jeśli posypiecie ją grzankami, będzie  jeszcze bardziej atrakcyjna dla dzieci:). Brokuł jest warzywem dość tanim, a bardzo zdrowym więc warto często z niego korzystać. Zawiera bardzo dużo witaminy C, magnezu, błonnika oraz potasu, witaminę K i kwas foliowy...Chyba nie  muszę was dłużej zachęcać, abyście wprowadzili to przepiękne zielone warzywo, wywodzące się z rejonu Morza Śródziemnego na wasze stoły.


ZUPA BROKUŁOWA
1 brokuł
1 marchew
1 duża cebula
1 ziemniak
sól
pieprz

1. Wszystkie warzywa myję dokładnie, te które trzeba obieram, kroję na małe kawałki i wkładam do garnka. Lekko solę.

2. Zalewam wodą (taką ilością, aby wszystkie warzywa były przykryte) i gotuję, aż będą miękkie.

3. Na koniec delikatnie dosalam jeśli jest taka potrzeba i dosypuję odrobinę pieprzu. Nie przesadzam z dosmaczaniem , ponieważ lubimy jej  intensywny warzywny smak.

4. Miksuję zupę i podaję. Czasem posypuję ją grzankami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz