poniedziałek, 24 marca 2014

KRUPNIK Z PĘCZAKIEM

Zachęcam dzieci do jedzenia kasz, chociaż nie jest to łatwa sprawa... Jedzą obiady w szkolnej stołówce gdzie kasze NIGDY nie są podane zachęcająco! Dlaczego????

Moje dzieci jedzą w domu kaszę jaglaną, gryczaną i pęczak. Wprowadzenie ich nie było łatwe, ale już są na naszym stole i znalazłam kilka sposobów, aby dzieciaki jadły je chętnie.
Dzisiaj zapraszam na nasz ulubiony krupnik z pęczakiem, czyli z kaszą jęczmienną. Jedząc kasze dostarczamy naszemu organizmowi błonnik, który reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu i pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Dostarczamy witaminy: B1, B2, PP oraz żelazo, potas i wapń. 



KRUPNIK Z PĘCZAKIEM

1 duża cebula
2 duże marchewki
1 pietruszka lub połowa selera
3 duże ziemniaki
3/4 kubka pęczaku
3 ząbki czosnku
zielone liście selera (jeśli są dostępne)
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
olej kokosowy


Na początku namaczam pęczak (zazwyczaj robię to z samego rana, jeśli mam w planach ugotowanie zupy).
Kroję cebulę w kostkę, marchew, pietruszkę lub selera ścieram na grubych oczkach tarki, czosnek kroję w plasterki, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Wszystkie warzywa, liść laurowy i ziele angielskie przesmażam w garnku przez krótką chwilę. Zalewam wodą , dodaję pęczak i gotuję do miękkości. Jeśli zupa na koniec jest zbyt gęsta dodaję trochę wody. Przyprawiam solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Kocham ten krupnik! Wiesz, że to moja ulubiona zupa? Od kiedy spróbowałam jej u Ciebie, to już tradycyjne przepisy poszły w odstawkę, a Hania i Dawid za nim przepadają :-)

    OdpowiedzUsuń