wtorek, 25 marca 2014

PASTA WARZYWNA

Bardzo często przygotowuję uniwersalne pasty warzywne, które mogę zamknąć w słoiku. Ta, o której dzisiaj mowa, ma w naszym domu wiele zastosowań: jemy ją jako pastę kanapkową i jako dodatek do kaszy jaglanej. Czasem występuje w nadzieniu do naleśników z mąki gryczanej. Myślę, że doskonale sprawdziłaby się w roli farszu do gołąbków. Wystarczy dodać do niej ugotowaną kaszę jaglaną, zawinąć w kapustę i zapiec.




PASTA WARZYWNA

4 duże cebule
4 duże marchewki
5 ząbków czosnku
2 papryki
pomidory w puszce (ekologiczne)
liść laurowy - 2 szt
kilka ziarenek pieprzu
ziarna ziela angielskiego - 2 szt
sól
pieprz
przyprawa curry
olej kokosowy

Cebulę obieram i kroję na pół plastry. Smażę na oleju kokosowym do zeszklenia i przekładam do garnka.
Marchewkę myję, obieram i ścieram na grubych oczkach tarki. Smażę przez krótką chwilkę i przekładam do cebuli. Papryki myję, pozbawiam nasion, smażę a potem dodaję do cebuli i marchewki.
Do warzyw wrzucam czosnek pokrojony w plastry, łyżeczkę curry, ziele angielskie, listek laurowy , pomidory i duszę wszystko przez 20 minut. Na koniec solę i pieprzę do smaku.
Pastę można także przygotować pomijając smażenie. Wkładamy pokrojone warzywa do garnka, dodajemy pomidory, przyprawy i łyżkę oleju kokosowego. Dusimy aż wszystko zgęstnieje na koniec dodając sól i pieprz do smaku.

1 komentarz:

  1. Zrobiłam na obiad do kaszy jaglanej - jest przepyszna!!!

    OdpowiedzUsuń