poniedziałek, 2 października 2017

CIASTO JABŁKOWO-GRUSZKOWE

Często znajome mamy pytają mnie co gotuję i czy faktycznie każdego dnia jest zupa? 

Czasem tak, a czasem nie...

Dzisiaj na śniadanie zajadam moją ulubioną zupę - barszcz ukraiński na bazie pieczonych buraków z brokułem i świeżą fasolą jaś, którą można teraz swobodnie kupić  w zieleniaku.  

Gotuję też sos grzybowy (a mam sporo tych wspaniałych darów lasu, bo w niedzielne przedpołudnie udaliśmy się w dwie duże rodziny na grzybobranie). 
Powoli pyrka też  grochówka, ponieważ dostałam od mojej znajomej świeży majeranek, który pachnie obłędnie. Pęczek jest tak duży, że będę go używała jeszcze do piątku.




W piekarniku wylądowało ciasto - co prawda miało być trochę inne, ale zapomniałam zmiksować płatków owsianych na mąkę i nie wyszło takie jak zaplanowałam. 
Nie przejmuję się tym jednak - najważniejsze że wszystkim smakuje i prezentuje się pięknie. Można wykroić z niego trójkąciki (ale to dopiero po całkowitym wystudzeniu), albo nakładać je łyżką na talerzyki - tak jak podajemy kruszonkę.
Pisząc o kruszonce muszę wspomnieć o tej śliwkowej. Najlepiej zrobić ją właśnie teraz jesienią, kiedy węgierki są najsłodsze.

CIASTO JABŁKOWO-GRUSZKOWE
- niska okrągła blaszka o wymiarach: 23 cm
- jeśli ciasto ma być bezglutenowe to należy użyć płatków osianych certyfikowanych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
- ciasto można posypać cynamonem, albo dodać go do jabłek
- do jabłek można dodać 1 laskę wanilii
- ciasto można podać na ciepło z sosem z daktyli, albo z lodami
- UWAGA - ciasto jest mało słodkie - dlatego jeśli lubicie słodsze wypieki zwiększcie ilość cukru kokosowego

CIASTO:
200 g migdałów (zmiksowanych na mąkę)
400 g płatków owsianych lekko zmiksowanych tak, aby ich struktura była wyczuwalna
100 ml mleka roślinnego
4 łyżki cukru kokosowego
100 g rozpuszczonego oleju kokosowego 
 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny

NADZIENIE:
3 duże jabłka obrane i pokrojone w pół-plasterki
2 gruszki obrane se skórki, pozbawione pestek i zmiksowane
3 łyżeczki mąki migdałowej (można odłożyć z ciasta)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana z 3 łyżkami wody
sok z 1 dużej cytryny
3 kopiaste łyżki cukru kokosowego


1. Piekarnik rozgrzewam do 180C.

2. Wszystkie składniki na ciasto wkładam do kielicha blendera lub malaksera i miksuję przez chwilę. Masa nie będzie zbita tylko na tyle kleista, aby wyłożyć nią blaszkę.

3. Blaszkę smaruję olejem kokosowym i połowę masy na ciasto wysypuję na dno tortownicy, dokładnie dociskam brzegi i dno. Ciasto podpiekam przez 5 minut w nagrzanym piekarniku.

4. Jabłka, mus z gruszek, cukier kokosowy i sok z cytryny zagotowuję. Po 3-5 minutach gotowania (jak jabłka zmiękną) dodaję mieszankę mąk - ziemniaczaną i migdałową i jeszcze chwilę gotuję mieszając.

5. Jabłka wykładam na podpieczony spód i posypuję dokładnie pozostałą połową ciasta, delikatnie ją ugniatając.
Ciasto piekę 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz