Często znajome mamy pytają mnie co gotuję i czy faktycznie każdego dnia jest zupa?
Czasem tak, a czasem nie...
Czasem tak, a czasem nie...
Dzisiaj na śniadanie zajadam moją ulubioną zupę - barszcz ukraiński na bazie pieczonych buraków z brokułem i świeżą fasolą jaś, którą można teraz swobodnie kupić w zieleniaku.
Gotuję też sos grzybowy (a mam sporo tych wspaniałych darów lasu, bo w niedzielne przedpołudnie udaliśmy się w dwie duże rodziny na grzybobranie).
Powoli pyrka też grochówka, ponieważ dostałam od mojej znajomej świeży majeranek, który pachnie obłędnie. Pęczek jest tak duży, że będę go używała jeszcze do piątku.
Powoli pyrka też grochówka, ponieważ dostałam od mojej znajomej świeży majeranek, który pachnie obłędnie. Pęczek jest tak duży, że będę go używała jeszcze do piątku.
W piekarniku wylądowało ciasto - co prawda miało być trochę inne, ale zapomniałam zmiksować płatków owsianych na mąkę i nie wyszło takie jak zaplanowałam.
Nie przejmuję się tym jednak - najważniejsze że wszystkim smakuje i prezentuje się pięknie. Można wykroić z niego trójkąciki (ale to dopiero po całkowitym wystudzeniu), albo nakładać je łyżką na talerzyki - tak jak podajemy kruszonkę.
Pisząc o kruszonce muszę wspomnieć o tej śliwkowej. Najlepiej zrobić ją właśnie teraz jesienią, kiedy węgierki są najsłodsze.
CIASTO JABŁKOWO-GRUSZKOWE
- niska okrągła blaszka o wymiarach: 23 cm
- jeśli ciasto ma być bezglutenowe to należy użyć płatków osianych certyfikowanych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
- ciasto można posypać cynamonem, albo dodać go do jabłek
- do jabłek można dodać 1 laskę wanilii
- ciasto można podać na ciepło z sosem z daktyli, albo z lodami
- UWAGA - ciasto jest mało słodkie - dlatego jeśli lubicie słodsze wypieki zwiększcie ilość cukru kokosowego
CIASTO:
200 g migdałów (zmiksowanych na mąkę)
400 g płatków owsianych lekko zmiksowanych tak, aby ich struktura była wyczuwalna
100 ml mleka roślinnego
4 łyżki cukru kokosowego
100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
NADZIENIE:
3 duże jabłka obrane i pokrojone w pół-plasterki
2 gruszki obrane se skórki, pozbawione pestek i zmiksowane
3 łyżeczki mąki migdałowej (można odłożyć z ciasta)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana z 3 łyżkami wody
sok z 1 dużej cytryny
3 kopiaste łyżki cukru kokosowego
1. Piekarnik rozgrzewam do 180C.
2. Wszystkie składniki na ciasto wkładam do kielicha blendera lub malaksera i miksuję przez chwilę. Masa nie będzie zbita tylko na tyle kleista, aby wyłożyć nią blaszkę.
3. Blaszkę smaruję olejem kokosowym i połowę masy na ciasto wysypuję na dno tortownicy, dokładnie dociskam brzegi i dno. Ciasto podpiekam przez 5 minut w nagrzanym piekarniku.
4. Jabłka, mus z gruszek, cukier kokosowy i sok z cytryny zagotowuję. Po 3-5 minutach gotowania (jak jabłka zmiękną) dodaję mieszankę mąk - ziemniaczaną i migdałową i jeszcze chwilę gotuję mieszając.
5. Jabłka wykładam na podpieczony spód i posypuję dokładnie pozostałą połową ciasta, delikatnie ją ugniatając.
Ciasto piekę 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz