niedziela, 22 maja 2016

SZPARAGI, KOLENDRA I SEZAM

Szparagi mają mało kalorii i dużo właściwości odżywczych. Pyszne, zielone - trochę ostrzejsze w smaku, białe - delikatne i doskonale nadające się na wspaniałą zupę krem.

Zapraszam na danie szybkie w przygotowaniu, pełne aromatu kolendry i sezamu.

Jak zawsze podkreślam - w prostocie siła, dlatego użyjcie do tej receptury składników najwyższej jakości.



Szparagi mają ogrom zalet: zawierają kwas foliowy, dlatego będą dobrym pokarmem dla kobiet ciężarnych, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, są naprawdę niskokaloryczne, więc spokojnie można brać dokładkę bez obawy o linię.
Zawierają witaminy A, C, E i beta karoten, oraz wapń, fosfor i potas, a obecność błonnika i  inuliny wspomaga perystaltykę jelit. 


Szparagi są  warzywem bardzo cennym, dlatego zajadajmy je jak najczęściej, tym bardziej, że sezon na nie jest bardzo krótki.


SZPARAGI, KOLENDRA I SEZAM
- kupując szparagi wybieramy jędrne i twarde pędy, zwiędnięte będą miały gorszy smak
- opcjonalnie do dania można dodać szczyptę posiekanego, suszonego chilli

pęczek zielonych szparagów umytych, z odłamanymi zdrewniałymi końcówkami
łyżka oleju kokosowego bezzapachowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziaren sezamu niełuskanego
kilka gałązek świeżej kolendry
sok z cytryny
sól, pieprz
 1. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy.

2. Dodaję przeciśnięty przez praskę, albo drobno posiekany czosnek, sezam oraz chilli i smażę przez krótką chwilę.

3. Następnie dodaję pokrojone na ok 3-4 cm kawałki szparagi i smażę przez około 2-3 minuty na dużym ogniu.

4. Pod koniec smażenia do szparagów dodaję posiekaną kolendrę oraz sok z cytryny. 

5. Na koniec oprószam danie solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

3 komentarze: